Tüm Hizmet eğitimcileri; öğretmeler, her yaş seviyesindeki rehber ablalar ve abiler hayat prensipleri olarak, Allah’ın rızasına bağlı bir eğitim tarzını esas alır ve öncelikli kendi kişisel dünyalarında sadık kaldıkları bu anlayışla öğrencileriyle ilgilenirler. Hizmet eğitimcilerine göre insan; Kitab-ı Kainatın ve kendisinin yaratılış sırlarını keşfetmeye çalışır ve oradan Allah’ı, marifetullah ve muhabbetullah kuşağında idrak etmeye çalışır. Hizmet eğitimcileri branşları ne olursa olsun; hikmet ve bilim diliyle tefekkürü esas alır ve sadıkane bu yolculukta da Allah’ın rızasına kilitlenerek öğrencilerine de bu yüksek seviyeyi vermeye gayret ederler.
Onlar ihlas çizgisinde yaşamayı, sadece belli alanlarla sınırlamaz, hayatlarının istinasız, maddi-manevi bütün karelerinde bu samimi yaklaşımı esas alırlar. Tabii ki eğitim çalışmalarında, özellikle öğrenciler ve aileleriyle ilgilenme tarzlarına da bu içten yaklaşım yansır. Her zaman, samimi ihlas; manevi dünyalarında, insan münasebetlerinde, işlerinde ve eğitim hayatlarında; devamlılık ve istikrar ister. Fethullah Gülen Hocaefendi bu konuyu ele alırken, önce sadakat kavramını nazara verir ve ancak sadık ve vefalı olanların, ihlas esaslı bir hayat yaşayabileceklerinin altını çizer:
“Sadâkat, peygamberlik âleminin en birinci vasfı, ihlâs ise en nûrânî buududur. Başkalarının hayat boyu elde etmek için uğraşıp durdukları ihlâsa onlar doğuştan mazhardırlar. Kur’ân-ı Kerîm nebî ihlâsını anlatma sadedinde: “Şüphesiz o ihlâsa erdirilmişti.” (Meryem sûresi, 19/51.) fermân-ı sübhânîsiyle bu önemli mazhariyeti ihtar eder.”
İnsanlara rehberlik yapma yani iyilikleri ve güzellikleri anlatma, peygamberlerin kutsi vazifelerindendir ki meseleye böyle bakarsak; gerçek rehberler ve öğretmenler bu bakımdan peygamber mesleğinin temsilcileridir. Hizmet eğitimcileri de öğretmenler ve rehber abla ve abiler olarak bu hak yolunun ihlaslı ve sabırlı yolcularıdır. Fethullah Gülen Hocaefendi bu hususu şöyle izah ediyor:
“Sadâkat ve ihlâs, enbiyâ-i izâm için hayatî birer sıfat oldukları kadar, da’vâ-yı nübüvvetin temsilcileri için de su kadar, hava kadar önemli birer vasıftırlar. Bu iki hususiyeti elde etmek ve bu nûrânî iki kanatla kanatlanmak, onların en ehemmiyetli güç kaynaklarındandır.”
Fethullah Gülen Hocaefendi; sadakatli bir ihlasa ulaşmayı, ciddi bir gayretle beraber, samimane yapılan dualara; Allah’ın lütfettiği açık bir seviye olarak görür:
“İhlâs, Allah tarafından temiz kalblere bahşedilmiş, azları çok eden, sığ şeyleri derinleştiren ve sınırlı ibadet ü tâatı sınırsızlaştıran öyle sihirli bir kredidir ki, insan onunla dünya ve ukbâ pazarlarında en pahalı nesnelere talip olabilir ve onun sayesinde âlemin sürüm sürüm olduğu yerlerde, hep elden ele dolaşır.”
Hizmet Hareketi’nin eğitimcileri de şahsi hayatlarında ve öğrenci, öğretmen, aile ve mentor münasebetlerinde Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin 21. Lem’a’da ifade ettiği şu 6 düsturla ihlas çizgilerini, sadakatle korumaya çalışıyorlar;
“1-Amelde rıza-yı İlâhîyi esas almak.
2-Hizmet-i Kur’aniye’de bulunan kardeşleri tenkit etmemek ve onların üstünde fazilet füruşluk nevinden gıpta damarını tahrik etmemek.
3-Bütün kuvveti ihlâsta ve hakta bilmek.
4-Kardeşlerin meziyetlerini şahıslarımızda ve faziletlerini kendimizde tasavvur edip, onların meziyetleriyle şakirane iftihar etmek.
5-İhlâsı kazanmak ve muhafaza etmek için rabıta-i mevt yapmak.
6-İman-ı tahkikînin kuvvetiyle ve marifet-i Sanii netice veren masnuattaki tefekkür-ü imanîden gelen lemeat ile huzur kazanıp Allah’ın rızasından başka beklentiye girmemek.”
Hizmet Eğitimcilerinin her bir ferdi, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin tablolaştırdığı sadakat kuşağındaki ihlas ufkunu; Said Nursi Hazretleri’nin İhlas esasları ve düsturlarıyla hayata geçirmeye gayret ediyorlar.
Yazarımıza, “[email protected]” mail adresinden ulaşabilirsiniz.
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ