Almanya’nın Frankfurt şehrinde 1890’da inşa edilen eski bir Gestapo hapishanesi Klapperfeld’deki Tenkil Müzesinin gezici sergisi, 10 Temmuz tarihinde ziyarete açıldı.
Şimdilerde hatırlama ve kültür merkezi olarak hizmet veren, bir dönem Nazilerin işkence merkezi olan hapishane, Türkiye’deki zulümleri dünyaya duyurmaya çalışan Tenkil Müzesinin sergisine ev sahipliği yapıyor.
MAĞDURLARIN HATIRALARI SERGİLENİYOR
Sergide, Türkiye’de yaşanan insanlık dramının sembolleri haline gelen mağdurlara ait eşyalar sergileniyor.
Sergide hatıraları sergilenen bazı mağdurlar ve yakınları da açılışta hazır bulundu. Sergide bulunan hatıralardan biri de Tenkil sürecinde kansere yakalanıp 8 yaşında hayatını kaybeden oğlu Ahmet Burhan’a ait eşyalar. Oğlunu kaybeden Zekiye Ataç yaşadıklarını anlattı.
Şu ana kadar aralarında sanatçı, aydın, gazeteci, siyasetçi, aktivist ve sporcuların da bulunduğu 200’den fazla yerel ziyaretçi dahil 16 ülkeden 2 bine yakın kişi Tarihi Gestapo Hapishanesi’ndeki sergiyi ziyaret etti.
Serginin yabancı ziyaretçileri sergiyi gezerek Türkiye’de yaşanan insanlık dramı hakkında detaylı bilgi aldı.
Sergiyi, Türkiye’deki zulme tanıklık etmiş yada bizzat yaşamış mağdur ve yakınlarının yanı sıra, Avrupa’da yaşayan Hizmet gönüllüleri, Uluslararası Af Örgütü temsilcileri ve Alman Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri de ziyaret etti.
TÜRKİYE’YE ODAKLANACAĞIZ
Sürgündeki ve Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin yanında olduklarını söyleyen Alman Gazeteciler Cemiyeti (DJV) Başkanı Frank Überall, “Türkiye’de gazetecilere yönelik hak ihlalleri var. DJV olarak dikkatimizi Türkiye’ye ve basın özgürlüğüne odaklayacağız. Ancak bu uzun bir süreç olacak. Diplomatik ve gazetecilik baskısına ihtiyaç var” diyerek dayanışma mesajı verdi.
TARİH TEKRAR EDİYOR
Tenkil Müzesinin açtığı sergiyi gezen Uluslararası Af Örgütü üyesi Udo Diehl de “Zamanında Almanya’da yaşanan zulüm Türkiye’de tekrar ediyor” dedi.
FELAKETİ ANLAMAK ADINA ÇOK ÖNEMLİ
Sergiyi gezen ve izlenimlerini kaleme alan Abdullah Aymaz ağabey de “Ben de o sergiyi gezdim ve şahit oldum. Hepimizin bildiklerini bu kez bir bütünlük ve silsile içinde takip etmek, yaşanan zulmün neleri yıktığına mazlumlara ait emanetler eşliğinde şahitlik yapmak ve yüzleşmek çok tesir ediciydi. Halen yaşanmaya devam eden Tenkil Felaketi’ni anlamak, Yusufvari hikayemizi idrak etmek ve gelecek nesle taşıyabilmek için çok önemli” ifadelerini kullandı.
📍30 Temmuz Son Gün!
Frankfurt'un merkezinde, Tarihi Gestapo Hapishane binasında sergilenen Tenkil Müzesine gelen bir Alman ziyaretçiden çağrı :
TENKIL MUSEUM "Tenkil Müzesi'ni mutlaka görmelisiniz"
Vicdanınız RahatMı pic.twitter.com/wLISQMWIgY
— Odak Dünyam (@odakdunyam) July 29, 2023