Yeni ülkemizde Rabbimiz bizden neler yapmamızı ve nasıl yaşamamızı ister? Rıza çizgisinde ideal bir Entegrasyon nasıl olmalıdır? Bu soruların cevaplarını bulmak için biraz düşünelim isterseniz; önce bu yeni dünyamızda hangi yaşama alternatiflerinin olabileceğine biraz kafa yoralım.
Cebri veya iradi hicretle geldiğimiz bu yeni dünyada; nasıl bir hayat tarzını tercih edeceğimiz konusunda, yeni şartların getirdiği zorluklar olsa da büyük oranda irademizle karar vermemiz ve gayret etmemiz oldukça önemli. Her birimiz kendimize şu soruyu sormalıyız; “Allah bu yeni hicret diyarında benim nasıl bir hayat yaşamamı ve hizmetim adına neler yapmamı ister?” İşte bu soruya vereceğimiz cevapları ve ortaya koyacağımız gayretleri bir muhasebe duygusuyla sorgulamamız gerekiyor.
Hicret ülkemizde, altı farklı hayat tarzımız olabileceğini düşündüm; sizler belki başka ilaveler de yapabilirsiniz. Bu farklı hayat tarzlarından siz kendinizi hangi gruba dahil ediyorsunuz? Buyurun birlikte bakalım:
1- Hizmet camiası içinde yaşarken, değerlerimizi ailecek korumaya çalışıyoruz ama içinde bulunduğumuz toplumla ve ülkeyle bütünleşmeden yaşıyoruz. Yetişkinler olarak ülkenin dilini öğrenemiyor, ülkenin hayata dair kurallarından kopuk yaşıyor ve toplum içindeki diğer insanlardan uzak duruyoruz... (Bu durumda entegrasyon gerçekleşmez ve kapalı bir topluluk içinde yaşamış oluruz.)
2- Kendi değerlerimizden ve camiamızdan uzak duruyor, bununla beraber yeni ülkemizin dilini, kültürünü ve hayat tarzını benimseyerek yaşıyoruz… (Bu maalesef entegrasyon değil asimilasyondur.)
3- Yeni ülkemize uyum sağlama gayreti içindeyiz, dilini ve ortak yaşama kültürünü öğrenmeye, uygulamaya çalışıyoruz. Bu konularda istenilen noktada değiliz ama yol almaya gayret ediyoruz. Tabii ki kendi dilimizi, değerlerimizi ve kültürümüzü de koruyor; ilgili aktivitelere de katılıyoruz. ( Entegrasyon yolculuğunda; doğru bir çizgide yol alıyorsunuz.)
4- Ailecek; camianın aktivitelerine katılmıyoruz ama kendi çapımızda inancımızı yaşamaya çalışıyoruz… Aynı zamanda yeni ülkemizde de toplumla uyumlu bir hayat yaşıyoruz… (Bu durumda camianın içinde olmamanın bizde ve çocuklarımızda belli değer kayıpları mutlaka olacaktır ve asimilasyon yıpranması maalesef yaşanacaktır.)
5- Hizmet ortamlarından ve ruhundan uzak dursak da çocuklarımızı hizmet bünyesindeki aktivitelere gönderip bir yandan da bulunduğumuz yeni topluma her alanda uyumlu yaşamaya çalışıyoruz... (Bu da maalesef bir çeşit asimilasyondur.)
6- Yeni ülkeye ailecek her yönüyle uyum sağlayarak; dilini kültürünü, ülkenin hayata dair kurallarını öğrenerek ve benimseyerek toplumdan kopmadan insanlarla güzel ilişkiler kurarak yaşıyoruz… Ve bununla beraber ana dili ve kendi değerlerimizi koruyarak camianın içinde; özel günlerine ve aktivitelerine katılarak yaşıyoruz. Hizmet hareketinde üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmeye gayret ediyoruz… (İşte rıza çizgisinde gerçek entegrasyon da budur dostlar.)
İdeal entegrasyonu gerçekleştirme sürecinde; Rabbimiz bizden neler yapmamızı ve nasıl davranmamızı ister sorusunun cevabını birlikte aradık. Evet dostlar; bu çerçevede aşağıdaki başlıklardan da taviz vermememiz çok çok önemli:
İbadetlerle hayat tarzıyla güzel bir kul olmaya gayret etmek ve sohbet halkalarını ihmal etmemek.
Türkiye’deki kardeşlerimizi unutmamak ve onları maddi manevi desteklemek…
Yeni ülkemizde hizmetimiz adına iyi bir temsil ortaya koymak ve diyalogları artırmak…
Yeni ülkemizde çocuklarımıza ve gençlerimize maddi-manevi sahip çıkmak; onların ana dillerini koruyup geliştirmek… Değerlerimizi benimsemiş olarak yetişmelerini sağlamak. Onları rehberlik çalışmalarına ve aktivitelerine yönlendirmek.
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ