Fethullah Gülen Hocaefendi, 93 yaşında Hakk’a yürüyen Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi için bir taziye yayınladı. Hocaefendi taziye metninde; ”İlmi, inancı ve ihlâsı ile onbinlerce insana rehberlik etmiş, onların gönüllerinde şeâire, sünnet-i seniyyeye bağlılık aşk ve heyecanı uyandırmış, zamana inat Hz. Peygamber Efendimizin (aleyhi ekmelü’t-tehâyâ) ve onun raşid halifelerinin izinde yürümekte sebat etmiş ve bu hususta hiçbir kınayıcının kınamasına itibar etmeden bir ömür o yolda ilerlemeye Allah’ın inayeti ile muvaffak olmuş bir gönül insanıydı.” cümlelerine yer verdi.
”İrfan dünyasının güneşlerinden; gecenin karanlığında, kendilerine bakılarak yön ve hedef tayin edilen yıldızlar misali, nicelerin gönlünde bir rehber ve mürşid olarak taht kuran; kutlular ufkundan ender insan; ilmiyle âmil, Hak dostu muhterem Mahmut Efendi Hazretleri (Mahmut Ustaosmanoğlu) ruhunun ufkuna yürüdü.
İlmi, inancı ve ihlâsı ile onbinlerce insana rehberlik etmiş, onların gönüllerinde şeâire, sünnet-i seniyyeye bağlılık aşk ve heyecanı uyandırmış, zamana inat Hz. Peygamber Efendimizin (aleyhi ekmelü’t-tehâyâ) ve onun raşid halifelerinin izinde yürümekte sebat etmiş ve bu hususta hiçbir kınayıcının kınamasına itibar etmeden bir ömür o yolda ilerlemeye Allah’ın inayeti ile muvaffak olmuş bir gönül insanıydı.
Rabbim ektiği ilim ve maneviyat tohumlarını bereketlendirsin. Müntesiplerini ve halkasında yetişen hocaları Efendimizin (aleyhi ekmelü’t-tehâyâ) ahlakına sahip, sünnet-i seniyyesinin ruhunu kavramış, ilimleriyle âmil ve amellerinde ihlâsa muvaffak kılmak suretiyle Efendi Hazretleri için ilânihâye devam edecek bir sadaka-i cariye kılsın.
Zat-ı âlilerine Cenab-ı Erhamü’r-Râhimîn’den rahmet ve mağfiret diler; kıymetli aile efradına, bütün ihvân u mürîdânına, derslerini müzakere ve kutlu halkalarına iştirak şerefine nail olan talebe, dost ve yakınlarına taziyetlerimi bildirir, sabr-ı cemil niyaz ederim.”
MAHMUT EFENDİ KİMDİR?
Mahmut Ustaosmanoğlu, 1929 yılında Trabzon’un Of ilçesinin Tavşanlı köyünde doğdu. 10 yaşında, köyün imamlığını yapan babası Ali Efendi ve annesi Fatma Hanım’ın hocalığında hafızlığını tamamladı. Mehmet Rüştü Âşık Kutlu Hoca’dan talim dersleri aldı. Balaban köyünde Hoca Abdülvehhab Efendi’den Arapça okudu. Devrin tanınmış hocalarından ve dersiamlarından Süleymaniye Medresesi mezunu Hacı Dursun Feyzi Güven Hocaefendi’den fıkıh, tefsir, hadis gibi dini ilimleri okuyarak 16 yaşında icazet aldı. Köyünde ders vermeye başlayan Ustaosmanoğlu, askerlik çağına gelmeden talebelerine icazet verdi.
1951’de Ramazan ayı için Sivas’ın Divriği ilçesine vaiz olarak gönderildi. Sohbetleriyle etrafındakileri kendisine hayran bırakan Ustaosmanoğlu, 16 yaşındayken teyzesinin kızı Zehra Hanım’la evlendi. Ahmet, Abdullah ve Fatıma isminde üç çocuğu oldu. 1952 yılının sonlarında tanıştığı M. Haydar Efendi’yle tanışması hayatının dönüm noktalarından biri oldu. Askerlik sonrası şeyhi Ali Haydar Efendi (ks) onu İsmailağa Camii’ne imam tayin etmek için davet etti. 1954’te İsmailağa’da imamlığa başladı. 1996’da 65 yaşını doldurduğu için aynı camiden emekli oldu. Ruhu’l-Furkan isimli tefsirini kaleme almaya başladı. Sohbetleri 4 cilt halinde, Yanyalı Mustafa İsmet Garibullah’ın Risale-i Kudsiyye isimli kitabının tercüme ve izahı da iki cilt olarak yayınlandı.