Bütün Peygamberler; rehber ve öğretmen özellikleriyle dikkat çekerler. Onlar; Kitab-ı Kainatı doğru okuyan, Rablerini bilen ve O’na kullukta kusur etmeyen bir nesil yetiştirmeye kilitlenmişlerdir. Sayın Fethullah Gülen Hocaefendi’nin “Altın Nesil” idealinin temelini de bu peygamberane yaklaşım oluşturur. O, hayal ettiği nesli yetiştirmeye adamıştır ömrünü. İsterseniz bu hayati bakış açısını, “Altın Nesil” sohbet serisinden aldığımız bir bölümle aydınlatmaya çalışalım:
*Mefkûre insanı, bir taraftan Allah’ın rızasını kazanma, diğer taraftan da gaye-i hayalini gerçekleştirme uğrunda çalışırken meseleleri sadece kendi dönemine bağlı götürmemelidir. Her şey bizimle başlamış ve bizimle bitecek değildir. Bu itibarla da dava adamı hep on, yirmi, hatta yüz sene sonra gelmesi muhtemel bir altın nesil için planlar yapmalı ve atacağı adımlarda onları da hesaba katmalıdır.”
Fethullah Gülen Hocaefendi “Altın Nesil” vasıflarını anlatırken şu üç hususu öne çıkarıyor:
Birinci olarak; sevgi esaslı, din, dil, ırk, görüş ayırmadan herkese hoşgörüyle yaklaşmak… Bu yaklaşım aynı zamanda diyaloglu bir eğitim yaklaşımını da getirmiştir. Hizmet Hareketi eğitimcileri, yukarıda izah ettiğimiz; yaratılmışı Yaratan’dan ötürü sevmek, anlayışıyla dünyanın her tarafına ulaşmışlardır. Hizmet eğitim anlayışına sahip rehberler ve eğitimciler; muhabbetullah kaynaklı bir sevgi anlayışıyla dünyanın her köşesindeki öğrencilerini kucaklar; anne-baba, abi-abla içtenliğiyle onları hayata hazırlarlar.
İkinci olarak; söylediklerini önce kendileri yaşayan ve sonra da aktiviteye dönüştüren bir yaklaşım tavrını esas alırlar. Hizmet Eğitimcileri ve öğretmenleri, öğrencilerine aktardıkları değerleri önce kendileri samimi olarak benimser ve uygularlar. Bu aslında Fethullah Gülen Hocaefendi’nin “Altın Nesil” projesinin de bir açılımıdır. Hizmet eğitimcileri daha ışık evlerden başlayarak kendilerine öğretilen değerleri öncelikli olarak kendi hayatlarında tatbik ederler. Bu hizmetin öz değerleri aynı zamanda evrensel değerler olarak da karşımıza çıkar. Değerlerden bazılarını örnek olarak ifade edebiliriz: Dürüstlük, fedakarlık, hoşgörü, sevgiyle yaklaşma, tedricilik, barışçıl olma, doğa sevgisi gibi ama önemli olan ise öğrenciye anlatılan bu değerlerin önce eğitimciler tarafından yaşanmasıdır.
Üçüncü olarak ise; murakabe ve muhasebe duygusudur. Rehber ve eğitimci sürekli “Altın Nesil” kriterleriyle kendi hayat tarzını karşılaştırır ve tartar. Fethullah Gülen Hocaefendi bu hususu şöyle özetliyor; “Hesap görme, hesaplaşma, kendi kendini sorgulama diyebileceğimiz muhâsebe; mü’minin, her gün, her saat, iyi-kötü, yanlış-doğru, günah-sevap yaptığı şeyleri gözden geçirip, hayırları, güzellikleri şükürle karşılaması; inhirafları, günahları istiğfarla gidermeye çalışması; yanlışlıkları, kötülükleri de tevbe ve nedâmetle düzeltmeye gayret göstermesi adına çok önemli bir cehd ve insanın kendini isbat etmesi mevzuunda da ciddi bir teşebbüs sayılır.”
Yukarıda; Altın Nesil Hizmet eğitim anlayışının üç yönünü kısaca ifade ettik. Fethullah Gülen Hocaefendi de bu hususu kısaca şöyle özetliyor:
“Altın Nesil”in vasıfları; a) Muhabbet: Dostuna, düşmanına karşı mürüvvetli hareket etmektir. b) Hamle: Önce kendi gönlünü fethetme, sonra da başkalarını kurtarmaya çalışma, aksiyon insanı olma. c) Murakabe: Kişinin kendisini sürekli kontrol edip hesaba çekmesi.”
“Altın Nesil” gençliği; geçmişini çok iyi kavramalı ve tahlil edebilmelidir. Mazisindeki başarılı ve faydalı uygulamaları hayatına taşırken de bunları çağındaki gelişmelerle buluşturup mecz etmesini de çok iyi bilmelidir. Ayakları tarihine ve değerlerine sağlam basarken gününün modernizasyonu ve teknolojisiyle de geleceğe emin adımlarla yürümesini bilmelidir.
“Altın Nesil” olabilmek için aynı zamanda; Allah esaslı insan sevgisi, hoşgörü, fedakarlık, isar, kardeşlik, dürüstlük, tarih şuuru, tedricilik, müspet hareket, kolektif şuur, ferdin çiçek açması, diyaloglu yaklaşım gibi Hizmet Hareketi’nin temel değerlerini benimsemiş ve kendi hayatına yansıtmış olabilmek olmazsa olmaz bir duruştur. Hizmet rehber ve eğitimcileri bu hassasiyetleri, ilgilendikleri kişilerle ve öğrencileriyle beraber yaşar ve hayata geçirmeye gayret ederek “Altın Nesil” olma yolculuğuna devam ederler.
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ