Almanya’nın Fulda şehrinde faaliyet gösteren Toleranz Eğitim ve Kültür Derneği’nin düzenlemiş olduğu ‘Geleneksel Ramazan İftar Programına’ katılım yoğun oldu. Ramazan Ayının ilk haftası düzenlenen iftarda elliden fazla yabancı konuk ağırlandı.
Hizmet Gönüllülerinin organize ettiği dernek merkezindeki gecede, iftar öncesi katılımcılara dernek faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Hazırlanan sunumlarla Ramazan ayının Müslümanlar için önemi anlatıldı.
İftar programında bir konuşma yapan Toleranz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali İhsan Karaoğlu, “Biz çevremizdeki insanlarla Ramazan’ın ruhunu yaşamak istedik. Farklı kültürlerden, farklı inançlardan insanlarla aynı sofraya oturmak, daha güzel bir dünya için ortak kurduğumuz hayalleri paylaşmak istedik” ifadelerini kullandı.
Akşam ezanın okunmasının ardından Almanca ve Türkçe yapılan dualarla yemeğe geçildi. İftarın ardından yapılan çay ve kahve ikramı esnasında farklı dinlerden katılımcılar sohbet etti.
SİZLERLE İRTİBATI İHTİYAÇ HİSSEDİYORUM
İftar programına katılan konuklardan mimar Eckhard Östreich, “Enteresan bir hayat geçmişim var. Üniversite okudum ve enteresan bir mesleğim oldu. Ben 2. Dünya savaşını çok kötü biçimde yaşadım. Ailem beni ben 4 yaşındayken son trenle büyük zorluklarla şuanda Polonya tarafında kalan bölgeden batıya getirebildi. Ama bu yolculuk benim kemiklerime işledi. Bundan dolayı Almanya’ya kaçarak gelmiş olan insanlara soframı açmayı, onlarla göz mesafesinde göz kontağı kurmayı, insani bir şekilde onlarla irtibat kurmayı bir ihtiyaç hissediyorum. Bu nazik davetinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
FECİ OLAYLAR YAŞAYARAK ÜLKELERİNİ TERK ETTİLER
Fulda Yabancılar Meclisi Başkanı Kerim Demir ise şunları kaydetti: “Belki içinizden bazıları bu insanların neden buraya niye geldiğini soruyor olabilir. Ben Rumi Kültür e.V. üyelerinin çoğunun üniversite eğitimli olduğunu biliyorum. Onlar burada güzel bir iş ortaya koydular. Onlar çok feci olaylar yaşayarak ülkelerini terk etmek zorunda bırakıldılar. Bu gün bile kimin tarafından yapıldığı bilinmeyen bir darbe oldu. Ama bu darbe için bir kurban lazımdı. Bir gecede maaşlarını devlet tarafından onaylanmış bankadan aldıklarından ve o bankayla işlem yaptıklarından dolayı hapse atıldılar. Ve hala hapiste olanlar var. 24 yıl hapis cezası alanlar var ve bu cezayı niçin aldıklarını bilmiyorlar. Bu insanlar tüm sosyal çevrelerini terk ettiler. Kendileri ve çocukları sırt çantalarıyla Yunanistan, Makedonya veya Sırbistan üzerinden bir şekilde buralara geldiler ve çantalarını burada açtılar. Burayı memleket edindiler. Biz böyle eğitimli ve bulunduğu ortama hızlı bir şekilde entegre olabilen insanların buralara gelmesinden mutluyuz.”
BURADA OLDUĞUM İÇİN KENDİMİ AYRICALIKLI HİSSEDİYORUM
Kariyer danışmanı Ramandeep Singh de gece hakkında şunları söyledi: “Bu harika etkinlik için içten teşekkür etmek istiyorum. Beni buraya kabul ettiğiniz için kendimi ayrıcalıklı hissediyorum. Bu kültürü paylaşıyor olduğunuzu ve bir kültür alışverişi içerisinde olduğunuzu çok rahat görebiliyorum. Bunu harika buluyorum. Bugün birine söyledim, eğer bir gün Mars’a gidersem, Türkiye’den, Hindistan’dan ya da Almanya’dan geldiğimi değil, Dünyadan geldiğimi söyleyeceğim. Ve bununla gurur duyuyorum. Bu bir mucize veya tesadüf değil. Bunu burada rahatça söyleyebilirim ki, kültürümüzü paylaşıyoruz ve birbirimizden bir şeyler öğreniyoruz. Sadece bu kimlik sınırlamasında düşünmekle kalmayıp, insan olmanın derinliklerini de esnek bir şekilde fark edebiliriz. Devlet budur. Bu yüzden 21. yüzyılda gerçekten ihtiyacımız olan şey nefret değil, sevgidir. Bu bizim vizyonumuz, sizin vizyonunuz. Bizim çocuklarımız barış içinde yaşarsa bununla gurur duyarım.”
2010 yılında Rumi Kulturzentrum Fulda olarak kurulan dernek 2023 yılından itibaren faaliyetlerine Toleranz Eğitim ve Kültür ve Derneği olarak devam ediyor. Eğitim, Entegrasyon ve Diyalog konularından birçok etkinliğe imza atan Toleranz Eğitim ve Kültür Derneği çalışmalarını çeşitlendirerek hizmetlerini sürdürüyor.