Haber | ZAMAN Avustralya
Güney Avustralya’nın başkenti Adelaide’de, Güney Avustralya Hukuk Cemiyeti,bAdelaide Üniversitesi, Flinders Üniversitesi, McYESS Diyalog Vakfı ile Pinnacle Eğitim Kurumları’nın ortak ev sahipliğinde düzenlenen ‘Yargıçlarla İftar’ programına yaklaşık 100 seçkin davetli; yargıçlar, Barolar Birliği üyeleri, toplum liderleri, hukuk fakülteleri öğrencileri ve akademisyenler katıldı. Programa, Eyalet Başbakan Yardımcısı Susan Close, Yargıtay Başkanı Chris Kourakis, ana konuşmacı Yüksek Yargıç Ben Doyle, İlahiyatçı-Yazar Dr. Ömer Atilla, Zaman Avustralya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Enes Cansever, Adelaide Eğitim Kurumları Genel Koordinatörü Mahmut Karaduman, Pinnacle Eğitim Koleji Genel Müdürü Sukan Alkın ve diğer davetliler katıldı. İftar masraflarının katılımcı davetlilerce karşılandığı ‘Yargıçlar İftarı’ gecesinden elde edilen gelir UNICEF çocuklarına bağışlandı.
DİYALOG İFTARLARI, GÖNÜLLER ARASINDAKİ KÖPRÜYÜ KURUYOR:
Gecede konuşan İlahiyatçı Yazar Dr. Ömer Atilla Ergi, ramazan ayının, Müslümanlar açısından oruç tutma ayı olmanın yanı sıra, paylaşma ve empati kurma mevsimi olduğunu belirtti. Dr. Ergi, adaletin yalnızca hukukta değil, toplumsal hayatımızda da nasıl bir rol oynadığına bakmamız gerektiğini belirtti. Ergi, adaletin toplumun temel taşı olduğunu hatırlatarak; “Bir araya gelmemiz, dayanışmamız ve ortak değerlerimizi hatırlamamız bu yüzden büyük önem taşıyor,” dedi. Farklı düşünce hayatına sahip insanların iftar sofralarında, bir masa etrafında buluşma imkanını elde ettiğini belirten Dr. Ergi, “Çok kültürlülük politikasıyla hoşgörü ülkesi olan Avustralya’da, farklı inanç ve etnik geçmişe sahip insanlar güzel köprüler oluşturuyorlar. Bu iftar programları da bu güzel köprülere katkı sağlıyor. Bildiğiniz gibi yapma, yıkmadan daha zor veya tersi
yıkım, yapmadan daha kolay. İşte bu diyalog iftarları da bu manada insanlar arasında ilişkileri ve kalpler arasındaki dostluk köprüsünün oluşmasına katkı sağlıyor” dedi.
YARGITAY BAŞKANI: YARGIÇLARLA İFTAR YAPMA TEKLİFİNİ ÜÇ YIL ÖNCE BEN YAPTIM, BUNU SÜRDÜRMELİYİZ
Yargıtay Başkanı Chris Kourakis, adalet, eşitlik ve kültürel çeşitliliğin tanınmasının hukuk sistemindeki önemine değinerek;"Tüm büyük dinler ve hukuk sistemleri, insanlara eşit saygı gösterme ilkesini paylaşır. Bu anlayış, günümüzde daha da değer kazanmıştır," diyerek, bu temel ilkelerin toplumsal barış ve adaletin sağlanmasındaki
rolünü vurguladı. ‘Yargıçlarla İftar’ programının bir fincan kahve ile başladığına dikkat çeken Yargıtay Başkanı Kourakis; “Bu güzel ve anlamlı geceyi organize eden ve katılan tüm davetlilere özel teşekkür ederim. Üç yıl önce ‘yargıçlarla iftar’ teklifini yapmıştık. Ve bu yıl üçüncü defadır biraraya geliyoruz. Bu anlamlı buluşmayı sürdürmeliyiz” dedi.Ramazan ayının birleştirici özelliğine dikkat çeken Chris Kourakis, tüm bunların topluma büyük katkı sağladığını hatırlattı. Chris Kourakis konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ramazan’ın fiziksel ve ruhsal tarafımız üzerindeki etkileri hakkındaki yorumlar, beni çok
etkiledi. Aslında, yemek yememe, içmeme ve isteklerden uzak durma kısmının, kişinin öz disiplinini ve kontrolünü geliştirmesine yardımcı olduğu ifadeleri çok anlamlı. Hukuk camiasından gelen misafirler, burada bu akşam bulunarak desteklerini gösterdiler” dedi.
BAŞBAKAN YARDIMCISI: BU GECE KURAN’I KERİM BENİ AYRI BİR AMTOSFERE GÖTÜRDÜ:
Programa katılan Güney Avustralya Eyaleti Başbakan Yardımcısı Susan Close, programda ramazan ayı ve oruç hakkında konuşma yapan Dr. Ömer Atilla’ya ve programı organize eden Pinncale Eğitim Kurumları yöneticilerine özellikle teşekkür etti. Farklı kültürlerin bir araya gelmesinin ve böylesine anlamlı etkinliklerin toplum için çok büyük önem taşıdığını belirten Susan Close; “Dünyanın en çok kültürlü milletlerinden biriyiz. Bu nedenle çok şanslıyız. Ayrıca bu anlamlı gecede yapılan çok dinamik, ilgi çekici ve düşündürücü konuşmaların her birini dinleyebilmiş olmamız ayrı bir şahıs her
birimiz için. Kuran Kerim’in okunması beni ayrı bir atmosfere taşıdı. Bu gecede yaşanan atmosfere büyük hayranlık duydum. Üçüncü yapılan ‘Yargıçlarla iftar’ programının devam etmesi lazım. Bu programa ev sahipliği yapan Pinnacle kurumları ve McYess Vakfı ile katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim.
FARKLI DÜŞÜNCELERE SAHİP OLSAK DA, MERAK DUYGUSU ORTAK NOKTA:
‘Yargıçlarla iftar’ gecesinde konuşan Başbakan Yardımcı: Gecede okunan Kuran Kerim’in beni ayrı bir atmosfere taşıdi. Yüksek Mahkeme Yargıcı Ben Doyle’de yaptığı konuşmada, farklı inanç ve kültürlerden katılımcıları bir araya getirmenin önemine işaret etti. Yargıç Doyle, toplumsal barışın inşasında kültürlerarası ve dinler arası anlayışın öneminin altını çizerek; “Farklı görüşlere sahip olsak bile, hepimiz ortak bir merak ve hayranlık duygusunu paylaşırız. Bu temel duyguyu hatırlayarak ayrılıklarımızı giderebiliriz,” dedi.
PROGRAMDA SUFİ MÜZİĞİ ZİYAFETİ:
Programda, Sufi ve Doğu Çağdaş Müziklerinden oluşan keman performansı geceye özel bir atmosfer kattı. Ayrıca, sanatçı Fahad Farooque’un çaldığı ukulele ve söylediği İngilizce ve Urduca ilahiler büyük beğeni topladı. Performanslar, katılımcılara duygusal bir yolculuk sunarken, gecenin anlamını pekiştirdi.