Vefatının ardından dünyanın dört bir yanındaki tanınmış akademisyen, yazar ve kanaat önderleri Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi için taziye mesajları yayınlıyor.
Mısır eski Müftüsü ve Ezher Alimler Birliği üyesi Prof. Dr. Ali Cuma da Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi için bir taziye mesajı yayınladı.
Hocaefendinin temel ilkesinin müspet hareket olduğunu belirten Cuma, “Amacı dini, ahlaki ve evrensel değerleri diriltmek ve bunları eğitim, diyalog ve hayır işleri yoluyla yaymak ve ayrıca dünya barışının sağlanmasına katkıda bulunmaktır” dedi.
Ali Cuma’nın mesajının tamamı şöyle:
“Dünüşür, mutasavvıf, hoşgörü ve diyalog insanı, hatib ve yazar muhterem Muhammed Fethullah Gülen Hocaefendi, Hakîm olan Allah’ın rahmetine kavuştu. Kendisi ardında İslam’a hizmeti, hoşgörüyü ve başkalarıyla bir arada yaşamayı esas alan çok güzel bir yol bıraktı. Sayın Muhammed Fethullah Gülen, ahlakı ve dini ile temayüz etmiş çok iyi bir ailede neşet etti ve daha küçük yaşta annesinin şefkatli ellerinde Kur’ân-ı Kerim hıfzını tamamladı.
Daha sonra başta Osman Bektaş olmak üzere tanınmış âlimlerden dini ilimler almaya başladı. Nahiv, belagat, fıkıh, usul-i fıkıh ve akaid dersleri aldı. Aynı zamanda modern bilimler ve felsefe üzerine de çalıştı. Özellikle âlim Bediüzzaman Said Nursi’nin Risale-i Nurlarına büyük önem verdi ve onun ilke ve metodolojisinden derin bir şekilde etkilendi. İrşad ve tebliğ faaliyetlerine İzmir’de başladı. Daha sonra gezici vaiz olarak Batı Anadolu’nun her yerini dolaşmış ve gittiği yerlerde vaazlar, sohbetler, seminerler ve konferanslar vermiş ve bu faaliyetleri sebebiyle herkes tarafından duyulmaya başlamıştı. Onun izinden giden Türkiye’deki takipçileri birçok okul ve yurt açmış, gazete ve dergi çıkarmış, matbaalar kurmuş, kitaplar basmış, radyo istasyonları ve televizyon kanalları kurmuşlardır. Bu okullar zamanla dünya çapında yayıldı.
Sayın Fethullah Gülen, evrensel insani değerleri merkeze alan bir eğitim felsefesini benimseyen bir sivil toplum hareketi olan Hizmet Hareketi’nin kurucusu olarak bilinir. Bu sivil toplum hareketi, evrensel insani değerler etrafında şekillenen bir eğitim felsefesini benimser ve cehalet, fakirlik ve tefrikayla mücadele eden gönüllülerin omuzlarında yükselir. Onun temel ilkesi müspet hareket; amacı ise dini, ahlaki ve evrensel değerleri diriltmek ve bunları eğitim, diyalog ve hayır işleri yoluyla yaymak ve ayrıca dünya barışının sağlanmasına katkıda bulunmaktır.
Sayın Fethullah Gülen, dünyaya açılma ilkesine inanmıştı ve İslam’ın düşmanlarının gösterdiği gibi terör üzerine kurulmadığını tüm dünyaya göstermek, İslam ile diğer dinler arasında iş birliği yapılabilecek (fanatizm ve şiddetten uzak) geniş alanlar olduğunu vurgulamak gerektiğini savunuyordu. Öğrencilerine ve sevenlerine en az 60 kitap bıraktı, bunlardan yaklaşık otuz küsuru Arapça’ya çevrildi. Bu kitaplar aracılığıyla insanlarda yeni bir İslamî bilinç uyandırmaya ve okuyucularına İslami çizgide (ötekiyle bir arada) yaşama kavramını açıklamaya ve şiddet ve aşırılıkçılıktan uzak ılımlı bir yaklaşım izlemeye çalıştı. Çoğu İslam’da tasavvuf ve dindarlığın (diyanetin) anlamı ve bugün İslam’ın karşı karşıya olduğu zorluklar hakkında olan kitaplarıyla birçok ödül kazandı.
Ayrıca Peygamber Efendimiz (sallalahu aleyhi ve sellem) hakkında (Sonsuz Nur) ismini verdiği modern bir siyer kitabı yazdı.
Hiç şüphesiz onun sevdiklerine verdiği en önemli eserlerden biri de Gümüşhanevî Hazretlerinin “Mecmuatü’l-Ahzab” kitabından istifade ederek hazırladığı “el-Kulûbu’d-Dâria” (Yakaran Gönüller) adını verdiği eserdir.
Allah ona rahmet eylesin ve cennetinde geniş bir yer nasip eylesin.”