3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü için bir dizi eyleme imza atan International Journalis Derneği, son dönemlerde adından söz ettirmeye başladı.
Dernek, Türkiye’de özellikle 2014 sonrasında medya üzerindeki baskının artması ve fikir hürriyetinin yok edilmesi sebebiyle yurt dışına çıkmak zorunda kalan, çoğu mülteci durumuna düşmüş gazetecilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir meslek örgütüdür. Geçmişte değişik basın kuruluşlarında çalışmış, şimdi ise özgür yayıncılık yapabilme amacıyla dayanışma için bir araya gelen gazetecilere ait, kar amacı gütmeyen, kamu yararına çalışan bir dernektir.
Merkezi Almanya’nın Frankfurt şehri olan derneğin 30’un üzerinde ülkede 165 üyesi bulunmaktadır. Türkiye kökenli gazeteciler tarafından kurulmasına karşın dernek, farklı ülkelerden gazetecilerin de katılımıyla global bir yapı haline gelmeye başlamıştır.
Dernek, kuruluş amacı olan medya özgürlüğü ve fikir hürriyeti temelinde çalışmalarına bağımsız yayıncılık gelirleri ve bu amaçla yapılan bağışlarla devam etmektedir.
Dernek, planları çerçevesinde tutuklu gazetecilerle iletişimlerini devam ettiriyor. Ayrıca Türkiye’de kapatılan medya kurumları ile basın özgürlüğü konusunda raporlar hazırlanıyor. Aynı zamanda mesleki örgütlerle iş birliği yapılıyor.
İşkenceye uğramış gazetecilerin mektupları AİHM’ye taşınırken, AİHM’nin yanı sıra BM ve AB’ye özel raporlar da hazırlanıyor. Ayrıca zor şartlar altında mesleklerine devam etmeye çalışan gazetecilere, mesleki ekipman sağlanması, gazetecilik ve yayıncılık eğitimlerinin verilmesi, farklı sivil toplum kuruluşları ile işbirliği, sosyal medya kampanyaları, FORA reklam ajansının kurulması, Medya Akademisi’nin kurulması, Journalist Post dergisinin yayın hayatına başlaması, Internotional Journalist Amazon Smile üyeliği de derneğin faaliyetleri arasında yer aldı.
Dernek, tanıtım videosunu da Youtube üzerinden yayınlandı.