Belgeselde 15 Temmuz darbe girişiminden önce kapatılmaya başlanan onlarca medya organının susturulması ile gazetecilerin korkutularak sürgüne gitmek zorunda bırakılmaları gerçekleştirilen röportajlar eşliğinde anlatılıyor.
ATİNA – Türkiye’de insan hakları ihlalleri ile basın özgürlüğü önündeki engelleri anlatan “İLMİK-THE NOOSE”, Yunanistan ve Almanya’nın ardından Amerika’nın Broklyn, Washington DC, Cleveland ve Chicago’da eyaletlerinde gösterildi. İlmik, bugün akşam Brüksel’de belgeselseverlerin beğenisine sunuldu.
İLMİK’İN DÜNYA TURU SÜRÜYOR
Yunan devlet televizyonu ERT çalışanı gazeteci ve belgeselci Thomas Sideris’in senaryosunu yazarak yönettiği İlmik adlı uzun metrajlı belgesel, dünya turunu sürdürüyor. Türkiye’de etnik, ideolojik, cinsiyet ve dini kimlik temelinde eden hız kesmeden devam eden insan hakları ihlallerine mercek tutan belgesel, 6 ve 7 Mart 2018 tarihlerinde ‘20. Uluslararası Selanik Belgesel Festivali ve 12-14 Mart 2019 tarihlerinde ise sırasıyla Almanya’nın Berlin ve Leipzig şehirlerinde gösterildi. Ardından 16-24 Mart tarihleri arasında ise Amerika’nın 4 farklı eyaletinde izleyiciyle buluştu. Gösterimlere katılan gazeteci Sideris, izleyenlerin sorularını cevaplandırdı.
Belgeselde 15 Temmuz darbe girişiminden önce kapatılmaya başlanan onlarca medya organının susturulması ile gazetecilerin korkutularak sürgüne gitmek zorunda bırakılmaları gerçekleştirilen röportajlar eşliğinde anlatılıyor.
SON RÖPORTAJLAR
15 Temmuz’dan yaklaşık 1 ay önce 8 Haziran 2016’da İstanbul ve
Ankara’da çekimlerine başlanan belgesele konuşan gazetecilerin tamamına
yakını, bugün için ya cezaevinde, ya haklarında onlarca yıl hapis cezası
isteniyor yada yurtdışında sürgünde bulunuyor. Filmin görüntü
yönetmenlerinden eski Osman Geniş, 2 yıldan bu yana Kırklareli
cezaevinde tutuluyor.
Nazlı Ilıcak gibi gazeteciler son röportajlarını İlmik için verdi. Hapse
konulmadan önce HDP eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da son
röportajını İlmik için vermişti.
AMERİKA’DA İLGİ GÖRDÜ
Amerika turnesi kapsamında İlmik belgeselini izleyenler arasında kongre üyeleri, akademisyenler, hukukçular, gazeteciler, üniversite öğrencileri ile insan hakları kuruluşlarından çok sayıda kişi yer aldı.
Öte yandan Cleveland merkezli John Carroll Üniversitesi ile Chicago’daki Bilim Akademisi’nde de gösterilen İlmik, beğeni topladı. Amerika’daki tüm gösterimlere katılan gazeteci Thomas Sideris’e, insan hakları kuruluşlarından Amerikan Türk Dostluk Derneği (ATFA) ve Fairfax tarafından birer ödül takdim edildi.
İlmik, önümüzdeki dönemde, Princeton Üniversitesi Medya Bölümü tarafından da yönetmen Sideris’in de katılımı eşliğinde öğrencilerin beğenisine sunulacak.
BUGÜN BRÜKSEL’DE GÖSTERİLDİ
İlmik, bugün de Avrupa Birliği’nin (AB) başkenti Brüksel’de izleyiciyle buluşacak. “Purge Museum” sergisi kapsamında düzenlenecek etkinliğe, yönetmen Thomas Sideris de katıldı. Gösterim, “Press Club, Rue Froissart 95, 1000” adresinde gerçekleşti.
Şimdiye kadar İngilizce, Fransızca ve Almanca’ya çevrilen belgesel, Arapça dilinde de izleyicinin beğenisine sunulacak.
Herhangi bir kurumsal destek almadan Sideris’in kişisel çabalarıyla
çektiği uzun metrajlı “İlmik” belgeseli, 15 Temmuz şüpheli darbe
girişiminden önce çekimlerine başlanan ve darbenin ardından tamamlanan
alanında tek yapım olma ayrıcalığını elinde bulunduruyor. Çoğunluğu
Türkiye’den 25’ten fazla gazeteci, akademisyen, kuruluş temsilcisi ve iş
insanıyla yapılan söyleşilere yer veriliyor. 15 Temmuz’un ardından
Türkiye’yi terk eden ‘mülteci’ gazeteciler ile gözaltında işkence gören
mağdurlara da mikrofon uzatılıyor.
İlmik, geçen yıl Yunanistan 34. Botsi Vakfı ‘Onur Ödülü’ ile Girit
Yerapetra 5. Uluslararası Belgesel Festivali’nde ikincilik ödülüne layık
görülmüştü.