Almanya’nın Wettringen ve Rheine şehirlerinde düzenlenen iftar programlarında bu yıl Diyalog konusu ele alındı. Geçtiğimiz yıllara göre katılımın daha fazla olduğu programlarda konuşmacılar ortak belirledikleri Diyalog konusunda önceden hazırladıkları metinleri okudular.
Ayrıca bu sene Alman yerel basınında iftar programlarıyla ilgili bilgi önceden yayınlandı. Haberde programa katılmak isteyenlerin rezervasyon yaptırabileceği belirtildi. Bunun üzerine okuyuculardan iftar programına katılmak isteyenler telefonla iletişim kurdular. İftar yapılan salonların kapasitesi doluncaya kadar taleplere olumlu cevap verildi. Ancak fazla gelen talepler için gelecek sene iftar programına katılmak için şimdiden rezervasyonlar yapıldı. Katılımcılar programdan çok memnun kaldılar. Bazı Alman misafirler program sonunda telefon numaralarını verdiler ve iletişimlerinin daha sonra devam etmesini istediler.
8 Mart’ta Rheine AWO Derneği’nde 15 Mart’ta Wettringen Heimathaus’ta gerçekleşen Ortak iftar programlarına toplamda 62 Alman misafir katıldı. Programların hazırlanmasında ve gerçekleştirilmesinde Almanlarla birlikte hareket edildi.
Programın ana teması Diyalog
Bu yılki iftar programında konu olarak Diyalog seçildi. Moderatörlüğünü Fethullah Yaman’ın yaptığı programda konuşmacılar Diyaloğu farklı yönleri ile ele aldılar. Açılış konuşmasında Fatma Yılmaz, insanlardaki farklılıkların duvarlar örmediğini aksine kapıları açtığını belirterek “Bu da her zaman kolay olmayacak. Bazen yanlış anlaşılmalar yaşayabiliriz. Ama bunu da diyalogla çözebiliriz.” dedi.
Wettringen Belediye Başkanı Berthold Bültgerds programa eşiyle birlikte katıldı. Tarihi bina Heimathaus’u ücretsiz olarak İftar programı için tahsis eden Başkan Bültgerds yaptığı konuşmada Diyalog konusunda hassasiyetlerini dile getirdi. “Wettringen’de insanları birbirine bağlamak için çok sayıda köprüler kurmaya çalışıyoruz. Bundan dolayı da mutluyum” dedi.
Avukat Dr. Heinz Janning: Başörtüsü konusunda yanlış anlamalar var.
Göçmenlere gönüllü yaptığı yardımlardan dolayı Federal Almanya Cumhuriyeti devlet nişanı alan Avukat Heinz Janning yaptığı konuşmada günlük hayatta Diyalog konusunda karşılaşılan olaylardan örnekler verdi. Başörtüsü konusunda yaşanan yanlış anlaşılmaları dile getirdi.
Papaz Schmedes ise ‘Dinlerarası Diyalog’ konusunda yaptığı araştırmaları anlattı. Konunun tarihi gelişimini ve günümüze yansımalarını detaylı olarak açıkladı. Programlarda müzik de yer aldı. Konuşma aralarında Türkçe ve İngilizce şarkılar seslendirildi. Tuba Arıcı gitarlarıyla şarkılar seslendirdi.
Rheine’da ise Belediye Başkan 1. Yardımcısı Fabian Lenz eşiyle katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada memnuniyetini dile getirdi. Welcome in Rheine Derneği Başkanı Petra Gaasbeck ise bu tür programlara her türlü desteği verdiklerini belirtti. Ayrıca günümüzde Dinlerarası Diyalog çerçevesinde gerçekleştirilen birçok projeden biri olarak Haus Of One projesi katılımcılara sunumlarla ve videolarla tanıtıldı. Okunan ezandan sonra yemeğe geçildi.
Alman misafirlerle birlikte sorulara cevaplar arandı
Programın yemekten sonraki bölümde katılımcılar arasında Kahoot oynandı. İslamiyet ve Hristiyanlıkla ilgili sorulan sorulara birlikte cevaplar bulunmaya çalışıldı. İlk defa gerçekleştirilen bu uygulamadan katılımcılar çok memnun kaldılar. Oyun esnasında Müslümanlar Hristiyanlıkla ilgili, Hristiyanlar ise Müslümanlıkla ilgili yeni şeyler öğrendiler.
Çıkışta ise katılımcılara Fontäne Dergisi Diyalog özel sayısı ile Diş Kirası hediyeleri takdim edildi.
Alman Basını: Yeni Köprüler Diyalogla Kurulur
Programı tam sayfaya yakın olarak haberleştiren Alman yerel basını Diyalogu başlığa taşıdı. Yeni köprüleri kurmanın yolunun Diyalogtan geçtiğini belirten gazete İftar programının sınırlar arasındaki benzerlikleri vurguladığını dile getirdi.
Gazete tüm detayları okuyucularına aktarırken yenilen yemeklerin tanıtımını dahi tek tek izah ederek yaptı.
Haus Of One Projesi nedir?
Berlin şehir merkezinde dünya çapında eşi benzeri olmayan bir projeye imza atılıyor. Tek bir çatı altında çeşitli dinlere ait bölümlerin yer aldığı bir kompleks inşa ediliyor. Düzenlenen yarışma ile bina tasarımı belirlendi. Ortada buluşma yeri olan mimari yapıda bir kilise, bir cami ve bir sinagog yer alıyor. Projeyi yürüten Vakıf, planlanan mimarinin amacını; “Hem herkese kendi gelenekleriyle ibadet etme imkan verecek, hem de ortak alanda birbirinden fikir alışverişinde bulunmaya imkan sağlayacak” şeklinde tanımlıyor.
2011 yılında başlatılan projede öncülüğü Protestanlar, Yahudiler ve Müslümanlar yapıyor. Hristiyan Rahip Gregor Hohberg “Burası adaletin, barışın ve uzlaşmanın sağlanacağı bir yer olacak” diye vizyonu anlatıyor. Başkanlığı İmam Kadir Sancı ve Haham Andreas Nachama ile birlikte yürütüyor. Proje ile ilgili bilgilere https://house-of-one.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Devam eden Proje için Time To Help dahil bir çok yardım kuruluşu yardım kampanyaları düzenliyor.