Hizmet eğitim anlayışında, yarışmalar çok özel bir yer tutar ve eğitim kalitesinin artmasında oldukça önemli bir fonksiyon icra eder. Hizmet Hareketi okullarında en çok dikkat çeken ve öne çıkan eğitim aktiviteleri; bilim, kültür, sanat, dil alanlarında ulusal, bölgesel ve uluslararası yarışmalar veya olimpiyatlar formatında gerçekleşir. Bu çalışmaların yarışma formatında yapılması okullar arasında tatlı bir heyecan oluşturur ki oluşan bu heyecan ve ilgi hem gençler arasında kalıcı barış ve arkadaşlık ruhunu geliştirir hem de öğrenme ve bilgi edinme potansiyellerini daha da güçlendirir.
Eğitim çalışmalarına, öğrenmeye, sosyal ve psikolojik gelişmeye, milletler arası diyaloğa bağlı barış ruhunun ortaya çıkmasına; her branştaki ve alandaki ulusal ve uluslararası yarışmalar çok büyük katkı sağlar. Hizmet okulları bu tür aktiviteleri hem organize eder hem de başkalarınca organize edilen eğitimsel aktivitelere katılır.
Ulusal ve uluslararası eğitim yarışmalarına katılım, sadece Hizmet okullarına ait bir özellik değildir, elbette… Ancak Hizmet okulları bu çalışmaları eğitimlerinin olmazsa olmaz bir parçasına dönüştürerek, bu yönleriyle dikkat çeker ve öne çıkarlar. Özellikle de Hizmet okullarının organize ettiği uluslararası yarışmalar ve olimpiyatlar, adeta bir barış ve kardeşlik şölenine dönüşür; farklı milletlerden ve dinlerden öğrenciler okullarından aldıkları barış, kardeşlik, saygı ve sevgi gibi ortak değerleri pratik hayatlarına yansıtırlar ve samimi kardeşlik bağlarıyla birlikte yaşama duygularını geliştirirler. Bu yönüyle uluslararası yarışmalar ve olimpiyatlar aynı zamanda Hizmet Hareketi’nin diyalog anlayışının da pratik bir uygulamasıdır.
Hizmet okullarının düzenlendiği birçok ulusal, bölgesel ve uluslararası yarışmalar eğitim hizmeti verdikleri ülkenin eğitim bakanlığı tarafından taktir toplamış ve teşvik edilmiştir. Ülkelerin medyaları tarafından da tanıtılmış; ülke genellerinde yönetim ve halk tarafından taktirle karşılanmıştır. Bu başarılı çalışmaların bazılarına örnek olarak yer verelim:
Güney Afrika’da bulunan Horizon Okulları her yıl Güney Afrika Cumhuriyeti genelinde Matematik Olimpiyatları düzenliyor. Horizon Okullarını düzenlediği bu olimpiyatlara resmi ve özel okul öğrencileri katılıyor. Ülkenin en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen etkinliklere ilgi büyük oluyor. Güney Afrika Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği bu organizasyona 2024 yılında yaklaşık 80 000 öğrenci katılmıştı. Bu matematik olimpiyatları ülkenin yöneticileri ve halkı tarafından çok beğeniliyor; ülke eğitiminin kalitesini artırıyor ve okulların öğrencileri arasında kaynaşmaya vesile oluyor.
Romanya’daki Lumina Okulu öğrencileri yarışmalardaki başarılarıyla öne çıkıyor. Örneğin 2024 yılında katıldıkları iki bilim olimpiyatından 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanarak Romanya’nın ödül albümünü daha da genişlettiler. Estonya’da 2024 yılında beşincisi düzenlenen Avrupa Fizik Olimpiyatları’nda, Romanya adına 5 kişilik takım yarıştı. Ekipteki üç öğrenci altın, ikisi gümüş madalya kazandı. Başkent Bükreş’te Lumina okulları bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Bilgisayar Lisesi’nin (ICHB) öğrencileri 2 altın ve 1 gümüş madalya alarak bu başarıda pay sahibi oldu.
Bir güzel örnek de Mozambik Willow International School’dan. Bu okul; Amerika, Hollanda, Romanya, Güney Afrika ve Kenya’da farklı alanlarda katılmış oldukları bilim ve teknoloji olimpiyatlarında 7 Kupa, 53 Altın Madalya, 39 Gümüş Madalya, 12 Bronz Madalya ve 8 Mansiyon ödülü kazandı. Kurduğu 2 dilli (İngilizce-Portekizce) eğitim vizyonu ile Mozambik’in en çok tercih edilen, saygın ve önde gelen özel eğitim merkezlerinden biri olan “Willow International School” yaklaşık 20 yıldır 2 ayrı şehirde eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Willow, eğitimde öncü, yeniliklere açık bir model oluşturmakta olup aynı zamanda öğrencilerini Uluslararası Bilim ve Teknoloji Olimpiyatları için çalıştırmakta ve öğrencileri, ülkelerinin gurur vesilesi olacak başarılara imza atmaktadırlar.
Dil olimpiyatlarının ise Hizmet okullarında çok özel bir yeri vardır. Bu dünya çapındaki dil yarışmaları sadece dil yarışması değildir aynı zamanda barış, sevgi hoşgörü ve diyalog buluşmalarıdır ve bu olimpiyatların fikir mimarı sayın Fethullah Gülen Hocaefendi’dir… Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin (IFLC) 20. Yılında Fethullah Gülen Hocaefendi’ye özel Hizmet ödülü verildi ve verilen özel ödül kendisine ulaştırıldı. Almanya’nın Bochum kentinde düzenlenen IFLC 20. Yıl Özel Programı’nda Türkçe Olimpiyatları olarak 2002’de yola çıkan IFLC’nin fikir öncüsü ve destekçisi olarak Fethullah Gülen Hocaefendi’ye özel ödül verildi. IFLC adına Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı eski Başkanı Mustafa Yeşil’in takdim ettiği ödülü, Hocaefendi’ye ulaştırmak üzere Ebru TV eski Genel Yayın Yönetmeni Adem Kalaç aldı ve kendisine takdim etti.
Hizmet okullarının ulusal, bölgesel ve uluslararası yarışmalarının eğitime katkısını ve rolünü anlatmak için aynı zamanda toplumlar arası barış ve diyaloğa katkılarının anlaşılması amacıyla yüzlerce örnek verebiliriz; burada meselenin önemini ortaya koymak maksadıyla sadece birkaç örneği paylaşmış olduk.
Yazarımıza, “[email protected]” mail adresinden ulaşabilirsiniz.
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ