Umman Hadramut asıllı Tanzanya’ya göç etmiş bir ailenin ferdi olan İsmail Muhammed ağabey, 23 Ocak 1947 de Tanzanya’da doğdu. Ticaretle uğraşan İsmail Muhammed ağabey, yıllarca Dubai -Tanzaya arasında ihracat ve ithalat yaptı.
İsmail Muhammed ağabey, 1997 yılında Tanzaya Keşonat Fıstığı Birlik Başkanlığı yaptığı dönemde Tanzanya’ya eğitim faaliyetleri için Türkiye’den gelen Hizmet gönüllüsü öğretmenlerle tanıştı.
Ülke ekonomisine katkısı bulunan iş insanlığının yanı sıra, insani ve manevi değerlere önem veren yönü ile de çevresi tarafından sevilen İsmail Muhammed ağabey, Tanzanya’da Kuran-ı Kerim’in öğretilmesine ön ayak olan ilk 3 kişiden biriydi.
Hindistancevizi ağacı yapraklarından örülmüş çatı altındaki toprak zeminde yapılan Kuran eğitimleri, İsmail Muhammed ağabeyin desteği ile Kuran-ı Kerim kursları ve medreselerde devam etti.
RÜYASINI ONLAR GELİNCE ANLADI
İsmail Muhammed ağabeyin gördüğü ve çevresindekilere de anlattığı bir rüyası hayatını değiştirdi.
İnşa ettiği bir binanın mesken olarak kullanılmasını planlayan İsmail Muhammed ağabey, rüyasında binasının bir ilim merkezi olarak kullanılacağını görür.
Rüyasına uzun süre anlam veremeyen İsmail Muhammed ağabey, 1997 yılında Hizmet gönüllülerinin binayı okul olarak kiralamak istemesinin ardından rüyasını Türkiye’den gelenlerle de paylaşır.
Hizmet Hareketi ile bağı o yıllarda başlayan İsmail Muhammed ağabey, ilerleyen yıllarda Tanzanya’daki okulları işleten vakfın yönetim kurulu üyesi oldu.
İsmail Muhammed ağabeyi tanıyanlar Hizmet Hareketine olan sevgisinin ve gönüllü çalışmalarının gelecek nesillere model olduğunu anlatıyor.
Tanzanya’nın ikinci Cumhurbaşkanı Ally Hassan Mwinyi’nin de yakın dostu olan Şeyh İsmail Muhammed ağabey, Türkiye’yi yakından tanımak için de geziler yaptı.
İsmail Muhammed ağabey, çok sevdiği Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi ile tanışmak üzere Amerika’ya da gitti.
Şazeli tarikatı mensubu olan İsmail Muhammed ağabey, Hizmet Hareketini tarikattaki çevresine de anlattı.
Hizmet Hareketine olan pozitif duygu ve düşüncesini son nefesine kadar sürdüren İsmail Muhammed ağabey, 28 Temmuz 2021 tarihinde geçirdiği Kovid rahatsızlığı nedeniyle 74 yaşında ruhunun ufkuna yürüdü.
Bu sıralar, İsmail Muhammed ağabeyin büyük emek verdiği Tanzanya’daki Feza Okulların açılışının 25 yıl etkinlikleri kutlanıyor.
RUHUN SAD OLSUN
İsmail Muhammed ağabey ile Tanzanya’ya ilk geldiği 1997 yılından beri tanışan Akif Çevik, merhum hakkında şunları kaydetti: “‘İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır’ hadis-i şerifinde Peygamber Efendimiz (s.a.s) buyurmaktadır.
Bu ifade ile Tanzanya’da iş insanı ve Kuran-ı Kerim’in öğretilmesinde emeği olan rahmetli Şeyh İsmail Muhammed Salim Beyin vefatının sene-i devriyesinde duaya vesile olması açısından Cenab-ı Hak’tan rahmet dileyerek, bu hadisi şerife mazhar olan rahmetliden bahsetmek istiyorum.
Evrensel insani değerler etrafında yapılan çalışmaların “Hizmet Hareketi” olarak tanımlanması acısından eğitim faaliyetleri için 1997 yılında Tanzanya’ya gittiğimde rahmetli İsmail Muhammed Salim Bey ile tanışmıştım.
Tanzanya ekonomisine katkıda bulunan iş insanlığı ile beraber, insani ve manevi değerlere önem veren gönül ehli bir insandı. Tanzanya’da Kuran-ı Kerim eğitimi ve öğretilmesinde ilk 3 kişiden biri idi. Rahmetli İsmail Muhammed Bey, Kuran gönüllüsü ve hadimi idi. Geride bıraktığı iki evladı, damadı ve torunları, öğrencileri ve sevenlerine sağlık ve afiyetler diliyorum. Onlar Sadaka-ı Cariye olarak Rahmetli İsmail Muhammed Salim Bey’in amel defterinin kapanmamasına çalışacaklardır.
Rabbimiz Tanzanya’lı İsmail Muhammed Salim Ağabeyi Efendimiz Hz Muhammed ‘e (s.a.s) komşu ve dostları ile bir ve beraber eylesin….
Ruhu Şad Olsun..”