Felix Kaiza, Tanzanya’nın duayen gazetecilerinden biri. 50 yıldır basının içinde olan Kaiza, medyanın yanı sıra doğa, turizm ve yatırım konularında danışmanlık da yapıyor. 1970 yılında ülkenin ilk İngilizce günlük gazetesinde genel yayın yönetmeni yardımcılığı görevine başlayan Felix Kaiza, bölgesel konularda ülkenin tanınmış uzmanları arasında yer alıyor.
Türkiye ve Fethullah Gülen Hocaefendi hakkında görüşlerini açıklayan Felix Kaiza, ‘’Gülen deyince akla Hizmet gelir. Gülen kimsenin dinine, rengine, ırkına bakmaksızın, ayrım yapmadan yardım eden bir kişiliktir.’’ dedi.
Felix Kaiza, Hocaefendi ve Hizmet hakkında şunları söyledi:
Türkiye’de hiç bulunmadım ama okul yıllarımda Türkiye ile yakından ilgilendim. İsmini Mezopotamya koyduğumuz bir kuruluşumuz vardı.
Gülen’le hiç tanışmadım. Ama onun hakkında okuma yaptım. Gülen deyince Hizmet akla gelir. Gülen kimsenin dinine, rengine, ırkına bakmaksızın, ayrım yapmadan yardım eden bir kişiliktir. Onun eserlerini okuduğunuzda hep aileden bahseder ama kendi ailesine bir ayrıcalık peşinde olmadığını görürsünüz. İnsanlara hizmet ederken kendini hiç düşünmüyor. Öncülük ettiği yurt gibi, hastane gibi kurumlar hep başkaları için, kendisi için değil, ailesi için değil.
Hz. İsa havarilerini her tarafa gönderdi. İncil onların sayılarının 72 olduğunu söyler. Hz. İsa onlara, gidin ve irşad edin, dedi. Peygamber (Hz. Muhammed) de evinde oturmadı. Sahabileri de çıkıp gittiler. Çıkıp gitmek çok önemli. Yoksa başkalarıyla paylaşacağın şeyleri nasıl paylaşacaksın?
Başkalarına yardım edebilmek için kendini anlaman gerekir. Kim olduğunu bilmen, kendi sınırlarını bilmen, kendi zayıf taraflarının bilmen ve neticede diğerlerini kurtarmak için onlara hitap etmen gerekir. Böylelikle kendini korumuş olursun.
Bugün Türkiye’de gördüğümüz şey tam da bu. Zannediyorum, Gülen kendisini tanıdı, Türk insanını etkileyen problemleri anladı ve bunların üzerine bir şeyler yaptı. Bununla ilgili bir şeyler yazdım: Bu dindar ve aynı zamanda tabii ilimlerle ve sosyal modalite ile mücehhez Müslüman, genç toplumun her kesimine ulaştı. Bununla Sadi Nursi’nin işaret ettiği üç kötülük, cehalet, ihtilaf ve fakirlik üzerinde çalışıyordu. Bu yüzden Hizmet’in gelişmesi için merkeze eğitim kurumları kurmaya kendini adadığını görüyorum.
Burada diyaloğun önemini görüyoruz. Toplumda diyalog sorunu çok önemlidir. Bu noktada değişik inançlardan, akademik insanlardan insanlarla diyaloğa geçip toplumu etkileyen problemlerden konuşmak ve bir çözüme varmak çok büyük bir şeydir ve gördüğümüz kadarıyla Gülen bunu bu müesseselerle yapmaya çalıştı.
Cehalete karşı eğitim; ihtilaf ve fakirliğe karşı çözümler gökten inmez. Bunun için çalışmamız gerekir. Bunlar için duygudaşlık yeterli olmaz. İnsanlara geçmiş olsun demekle bitmez. Empati çok önemidir. İnsanların zorluklarında onlarla empati yapabilmek, onlara muz vermek değil, muz ağacı vermektir ki muhtaç insan çözüm için size tekrar tekrar gelmesin. Gülen’den öğrendiğim en büyük şeylerden biridir. Yani sadece empati yapmakla kalmayıp sorunun çözümüne çalışmak, insanların sorunlarını çözmeleri için yardım etmek ve bunu herkes için yapmak.