Koronavirüs yaşantımızda pek çok şeyi değiştirdi.Belki ilk defa teravihler toplu kılınmayacak, iftar sofraları misafirsiz mahzun kalacak.
Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletine bağlı Ludwigshafen şehrinde Ramazan’da örnek bir kampanya başlatıldı.Bu Ramazan’da Korona virüsten dolayı evlerde düzenlenecek iftarların iptal olması, gönüllüleri harekete geçirdi.Bir dönem Anadolu’da “Sanki Yedim” diyerek nefsinin arzularını dizginleyip kenara koyduğu küçük meblağlarla cami yaptıran hayırseverden esinlenen gönüllüler “SANKİ İFTAR VERDİM” kampanyası başlattı.
Evlerinde iftar verecekler yapacakları alışveriş masraflarını “Sanki İftar Verdim” diyerek bir kenara koydu.Daha sonra biriken iyilikler dağ oldu.İftar paralarını bir araya getiren Fontäne Kulturzentrum, Ela e.V. , Horizont e.V, iHRF Rhein Pfalz inisiyatif dernekleri çok sayıda gıda malzemesi satın aldı.
Zeytin’den reçele alınan malzemeler, Türkiye’den hicret etmek zorunda bırakılan, kamplarda ve heimlarda kalanlara erzak paketi olarak dağıtıldı.
Dernek yetkilileri Ramazan boyunca bu kampanyayı sürdüreceklerini belirtti.
Benzer bir örnek hareket Prizma e.V Derneği’nden de geldi.
Hazırlanan gıda kolileri Kusel ve Hermeskeil kamplarında kalanlara teslim edildi.
SANKİ YEDİM’in Tarihçesi
Osmanlı döneminde, Keçecizade Hayreddin Efendi adında orta halli bir esnaf, padişahların yaptırdığı Selatin camilerini görüp imrenerek, kendisi de bir cami yaptırmayı diler. Cami yaptırma fikri aklına girdikten sonra hayattaki en büyük amacı, tutkusu bu olur.
Ama ne hali ne de maddi durumu bu amaca müsaittir. Çevresindekiler gel vazgeç bu sevdadan dese de o yolundan dönmez. Çözümü nefsinin arzularını dizginleyerek para biriktirmekte bulur. Ne zaman ki canı bir şey istese: ‘Sanki yedim!’ der ve parasını bir kenara koyar.
Bu yolla 20 yıl boyunca biriktirdiği paralarla küçük bir cami yaptıracak miktara ulaşır ve Fatih’teki Zeyrek semtinde kendisine gösterilen yerde hayallerindeki camiyi yaptırarak amacına ulaşır.
Keçecizade Hayreddin Efendi’yi tanıyan tanımayan herkes hikayeden oldukça etkilenir ve ünü kulaktan kulağa yayılan cami halk arasında ‘Sanki Yedim Camii’ olarak anılır.