726
Dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. Özgür medyayı sustutan AKP rejimi, onlarca gazete, TV, dergi ve yayınevini kapatırken, yüzlerce gazeteciyi hapsetti. Medya kurumları kapatılan bazı gazeteciler ise zor şartlarda yurt dışına çıkıp, mesleğine devam ediyor. Bir taraftan da hapisteki meslektaşlarını unutmuyorlar. Her fırsatta hapis gazetecileri dünya kamuoyuna duyuruyorlar.
Türkiye’de bir dönem hapiste kalan Zaman Gazetesi Gaziantep bölge temsilcisi gazeteci Nurullah Kaya ve avukat Bilal Durmuş; Türkiye’de şuan hapishanelerde haksız ve hukuksuz yere tutulan medya mensuplarına dikkat çekmek için bisiklet turuna çıktı. Bugün Fransa’nın Strazburg şehrinde yer alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünden yola çıkan iki aktivist, önce Almanya’nın Mainz ve Köln şehrine daha sonra da Brüksel’e geçecekler. Brüksel’deki Avrupa Parlemantosu önünde açıklama yaparak bisiklet turunu sonlandıracaklar.
Aktivistlerin son durağı Hollanda’daki Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi olacak. ‘Gazetecilerin özgür olmadığı bir ülkede hiç kimse özgür değildir.’ diyen her iki aktiviste yolda bisikletlerinizle istediğiniz kadar mesafe katılıp destek verebilirsiniz.