Almanya’nın Hessen eyaletindeki Mühlheim am Main şehrinde düzenlenen sıra dışı bir kermes, dinler ve kültürler arası diyaloğun ne denli kıymetli sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Hristiyanlar için kutsal Noel öncesindeki dört haftalık dönemin başlangıcında düzenlenen ‘Adventsmarkt’ isimli kermese bu şehirde yaşayan Hizmet gönüllüleri de davet edildi.
Hizmet gönüllülerinin kurduğu ‘Brücken der Vielfalt’- ‘Çeşitlilikler Köprüsü’ isimli inisiyatif üyeleriyle temasa geçen kilise yönetimi, geliri Hizmet faaliyetlerinde kullanılmak üzere bu kermeste satış yapabileceklerini bildirdi. Kilise cemaati, daha önce yapılan sunumlarda Hizmet’in dernekleri ve faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmuşlar ve bundan etkilendiklerini ifade etmişlerdi.
Evanjelik Methodist Kilisesi tarafından organize edilen kermeste elde edilen gelir, Afrika’daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere Time to Help’ e bağışlandı.
Kermese Mühlheim kasabasında kurulan Brücken der Vielfalt / Çeşitlilikler Köprüsü inisiyatifinin başkanı sıfatıyla öncülük eden Enis Canpolat, kilisedeki bir önceki programda yeni Almanyalılar olarak bu ülkeye problem olmaya değil kendi güzelliklerimizi buraya getirip katkıda bulunmak amacıyla geldiklerini söylediğini hatırlattı. Canpolat, kilise cemaatinin mutluluk ve şaşkınlığına vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizi buraya davet ettiler. ‘Burası bir kilise biliyorsunuz değil mi? Geldiğiniz için çok şaşırdık ve çok mutlu olduk.’ dediler. Bizler de şunu söyledik: ‘Tabii ki biliyoruz. Ama biz buraya gelmeseydik, değerlerimizi nasıl paylaşabilecektik? Birbirimizi nasıl tanıyacaktık? Problemlerimize nasıl çözüm bulacaktık? Burası da bir Allah’ın evi. Biz burada misafir sayılmayız. Buranın bir parçasıyız ama kendi inancımız farklı. Bizler Müslümanız. Sizler Hristiyan’sınız.’ dedik. Ve bugün de burada birlikte çok güzel bir etkinlik yapıyoruz. Katılım için herkese teşekkürler.”
Kilisenin sorumlusu Pastör Frank Aichele ise her yıl Noel döneminde gerçekleştirdikleri bu satış organizasyonuna, Mosaik Derneği ve Çeşitlilik Köprüleri İnisiyatifinin de katılımının bir zenginlik olduğunu ve bu yüzden çok mutlu olduklarını ifade etti. Aichele sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada çok iyi bir deneyim yaşıyoruz, özellikle kültürlerarası ve dinler arası iş birliği açısından. Siz de bir dernek olarak buradasınız. Bu, bizim çalışmalarımızın bir parçası; farklı kültürler ve dinler arasında diyalog kurmak için yapılan bir iş. Bunun entegrasyon için de gerekli olduğunu ve bir ülkede birlikte iyi bir şekilde yaşayabilmek için önemli olduğunu düşünüyoruz.”
Bir soru üzerine dünyada pek çok problem olduğuna dikkat çeken Pastör Aichele, çözümün parçası olmak için küçük de olsa adımlar atmak gerektiğine işaret etti. Aichele “İnsan bazen çaresiz hissediyor” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı: “Ama bence her şey küçükten başlıyor. Eğer herkes kendi çapında bir şeyler yaparsa, hoşgörüyü uygularsa, birbirleriyle iletişim kurar, bugün burada olduğu gibi iyi ilişkiler geliştirirse bu çok şey ifade eder. Unutmamak gerekiyor ki, biz burada yine de iyi bir ülkede yaşıyoruz. Afrika’da şartların kötü durumda olan yerlerde çocukları destekliyoruz. Bu, dünyayı biraz daha iyi bir yer haline getirmek için bir ilk adım. Büyük sorunları bireyler olarak çözemeyebiliriz ama kendi katkımızı sağlayabiliriz.”
Kermeste, Hizmet gönüllülerinin hazırladığı Anadolu mutfağından birbirinden leziz tatlar da büyük ilgi gördü. Çiğ köfte, peynirli börek, baklava ve vişneli muhallebi gibi geleneksel lezzetler, misafirlere unutulmaz bir deneyim yaşattı. Günün sürprizi ise ev yapımı limonata oldu. İçecek, geleneksel sebil yöntemiyle sunulurken kısa sürede tükendi.
Kermes katılımcılarından Hizmet gönüllüsü Hakan Bakan bambaşka duygular içinde olduğunu ifade etti. “Dünyanın dört bir tarafında özellikle Afrika’daki insanlara yardım amaçlı buradaki insanlar bir araya geldiler. Farklı kültürden insanlarla bir kermes organizasyonunun içindeyiz.” diyen Bakan, bir şeyler yiyip içmek ve satın almak suretiyle ihtiyaç sahiplerine yardım etmekten mutluluk duyduğunun altını çizdi. Bakan sözlerini şöyle tamamladı:
“Amaç aynı, bu bir iyilik organizasyonu. Dini dili ırkı ne olursa olsun insanların tek bir amacı var: O da dünyanın farklı yerlerinde zor durumdaki insanlara suyu olmayan aç olan insanlara veya sağlık problemi olan insanlara destek olmak. Salona baktığımızda çok farklı kültürden insanlar var. O insanlarla aynı amaç etrafında bir masanın etrafında oturabilmek bir şeyler yiyip içebilmek güzel bir duygu. Bu organizasyon için Mosaik Sosyal ve Eğitim Derneği’ne ve Brücken der Vielfalt / Çeşitlilikler Köprüsü isimli inisiyatife de çok teşekkür ediyorum.”