İsveç’te faaliyet gösteren Dialogslussen Derneği’nin gönüllüleri, İsveç’in farklı şehirlerinde Aşure Günü etkinlikleri gerçekleştirdi. Bu yıl Aşure gününün yaz ayına denk gelmesi üzerine dernek gönüllüleri, etkinlikleri tatil öncesi ve sonrasında yaptı. Bu kapsamda yapılan faaliyetler ile diyalog noktasında önemli adımlar atıldı.
Dernek gönüllüleri, İsveç’in farklı şehirlerindeki derneklerle iş birliği içerisinde hareket ederek aşure tatlısının hikayesinin anlatıldığı ve bu tatlının topluma yansıması olarak farklı kültürlerin İsveç toplumunda bir arada uyumlu şekilde yaşayabileceklerine dair fikirlerin konuşulduğu güzel programlar düzenledi. Programlara 200’ün üzerinde kişi katıldı.
Bu çerçevede, ilk olarak Göteborg kentinde Lära för Livet Derneği’nin ev sahipliğinde aşure etkinliği düzenleyen Dialogslussen gönüllüleri, İsveçli misafirlerle ve İsveç’te yaşayan diğer göçmenlerle bir araya geldi. 33 kişinin katıldığı etkinlik sonunda İsveç, Almanya, İspanya, Şili ve Hindistan gibi aşurenin hiç bilinmediği ülkelerden olan misafirler, Dialogslussen gönüllüleriyle yaptıkları video röportajlarında bu etkinlikten duydukları memnuniyetleri dile getirdi.
Stockholm’deki Utbildningscenter Söder Derneği ile iş birliği ve İsveç Kilisesi’nin (Svensk Kyrkan) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Aşure Gününde ise söz alan Dialogslussen gönüllüleri, kilise cemaatine aşurenin anlamına dair kısa konuşmalar yaptı. İsveç Kilisesinin bölge temsilcileri de bu etkinliklerin başka kiliselerde de gerçekleştirilmesini talep ederek duydukları memnuyetlerini dile getirdi. Kilisenin her iki papazı da etkinliğe dair haber metni ve fotoğrafların kilise Facebook sayfasında yayımlanmasını sağlarken yaklaşık 75 kişinin katıldığı etkinlikte yer alan misafirlerden birisi, Gülen Hareketini ve insanlarını tanıdığını ifade ederek böylesi etkinlikler ile “İsveç toplumunda yer alan farklı kültürden bireylerin birbirlerini anlamalarına katkıda bulunulduğu” için de ayrıca teşekkür etti.
İsveç’in en kuzey şehirlerinden birisi olan Umeå kentinde yaşayan Dialogslussen gönüllüleri, belediyenin göçmenlere İsveççe öğreten dil okulundaki (SFI) öğrenci ve öğretmenlere yönelik bir Aşure Günü etkinliği gerçekleştirdi. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı bu kalabalık etkinlikte yer alan İsveççe öğretmenleri, dil öğrenen göçmenler ve diğer misafirlerden çoğu ilk defa aşureyi tatmış olmalarına rağmen, lezzetli bulduklarını ve özellikle de aşurenin temsil ettiği “bir arada yaşama ve farklı kültürlerin zenginliği” konularını dile getirdi.
Son olarak ise İsveç’in güney batısında yer alan Borås kentinde bir araya gelen Dialogslussen gönüllüleri, Föreningen Bilda Tillsammans ev sahipliğinde 40 kişiyi misafir ederek bir aşure günü düzenledi. Etkinlikte, misafirlere aşurenin dini bir anma olmaktan daha çok “toplumsal dayanışma ve kültürel kaynaşmayı” simgelediği anlatıldı.