Almanya’nın Niedersachen eyaleti önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Hizmet Hareketi’nin Hannover merkezli dernek ve düşünce kuruluşları “Göçmenler konuşuyor – Söz hakkı göçmenlerde” isimli bir panel düzenledi.
DieLine (muhacir insitiative), Verein für Toleranz und Miteinander kültür merkezi ve Forum Dialog Niedersachsen tarafından düzenlenen etkinliğe çok sayıda insan hakları aktivisti katıldı.
Hak ihlallerinin konuşulduğu panele, mültecilerin yaşadığı insani dramlar damga vurdu. Etkinlikte; Brundi, Türkiye, Ukrayna, İran ve Doğu Türkistan’dan gelen mülteciler ülkelerinde yaşadıkları sorunları ve yolda yaşadıkları zorlukları anlattı.
Brundili Hamissi’nin hikayesi oldukça dikkat çekti. Hamissi, ülkesinden kilometrelerce uzaktaki Türkiye’de okurken Hizmet Hareketi mensuplarına yaşatılan zulümlerden nasibini aldı. Brundili Hamissi Dicle Üniversitesinde Elektrik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaparken bir anda sınır dışı edildiğini söyledi. Hamissi; “15 Temmuz sonrası Diyarbakır’da evimize polisler geldi. Evde birlikte kaldığım iki arkadaşım ile beni sorguya aldılar. Bana akla ziyan sorular sordular. Ben kendilerine Türk vatandaşı olmadığımı hatırlattım. Türkiye’de darbe olsa ben ne yapabilirim, ne görev alabilirim? diye sordum. Cevap veremediler.” İfadelerini kullandı.
15 Temmuz’dan sonra Türkiye’den sınır dışı edilen Hamissi, Brundi’de can güvenliği olmadığı için zorlu ve bir o kadar da tehlikeli yolculuk sonrası Almanya’ya iltica etmiş.
İranlı konuşmacılar da ülkelerinde Mahsa Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesi sonrası başlayan protestolara dikkat çekti. İran rejiminin insanlara yaptığı zulümler anlatıldı.
Türkiyeli katılımcı ise 15 Temmuz sonrası yaşanan hukuksuzlukları anlattı. Süreçte 140 bin kamu görevlisinin tek bir soruşturma geçirmeden işinden atıldığı, 700 civarı çocuk ve bebeğin halen hapishanelerde büyüdüğü vurgulandı. Çocukların hapishanelerde olduğunu duyan bazı Alman konuklar duygusal anlar yaşandı.
Uygurlu konuşmacı ise Çin zulmünden kaçmasa hapishanede olacağını söyledi. Çin’in Uygurlara uyguladığı soykırımı anlatan konuşmacı ailesinin parçalandığını ve onlardan haber alamadığını aktardı.