Türkiye’de Gülen Hareketi üyelerine yönelik artan baskı ve ayrımcılık, ulusal ve uluslararası düzeyde büyük endişe oluşturmaya devam ediyor.
Birleşik Krallık Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu (UKVI), yeni yayınladığı ülke raporunda Türkiye’de Gülen Hareketi üyelerinin ayrımcılık ve zulüm riski altında olduğunu vurguladı.
Raporda Gülen Hareketi, Fethullah Gülen tarafından kurulan İslami bir dini ve kültürel hareket olarak tanımlanırken, 2016’da yaşanan başarısız darbe girişimi sonrası hareketin üyeleri, kamu kurumlarında çalışmaktan ve devlet üniversitelerinde eğitim görmekten men edildiği ifade ediliyor. Binlerce Gülen Hareketi üyesinin tutuklandığı, hapse atıldığı veya işlerinden uzaklaştırıldığına dikkat çeken rapor, hareketin üyelerinin iş ve eğitim fırsatlarından mahrum bırakıldığına dikkat çekiyor.
ŞİDDET UYGULAMAKLA TEHDİT EDİLİYORLAR
Birleşik Krallık Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu’nun raporu, ayrıca Gülen Hareketi üyelerinin, iş başvurularında reddedilme, işten çıkarılma, mobbing ve şiddet tehdidi gibi ayrımcılığa uğramalarının yanı sıra, eğitim kurumları ve sağlık hizmetlerine erişimde kısıtlamalarla karşı karşıya kaldıklarının da altını çiziyor.
26 Eylül’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Büyük Daire Kararı da Türkiye’deki yargının sistemik bir sorunla karşı karşıya geldiğini ve ivedilikle bu hatadan geri dönmesi gerektiğini vurgulamıştı.
Birleşik Krallık Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu’nun raporuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir.