De ki: Ey Rabbim! İlmimi artır. (Tâhâ Suresi – 114)
Çalıştığım yerde verdiğimiz molada öteden beri hayalim olan Açık Öğretim İlahiyat Fakültesine nasıl kaydolurum diye araştırma yapıyordum. Sehpada duran telefon çalmaya başladı. Gözümü bilgisayar ekranından telefona kaydırdım arayan Bahattin Ayyıldız hocamdı. Telefonu alıp ivedilikle açtım.
Bahattin hocam, Hollanda merkezli Sophia Akademi’nin hem kurucusu hem de başkanı idi. Ben, “Hocam emredin…” deyince halimi hatırımı sordu. Açık Öğretim İlahiyata kayıt için araştırma yaptığımı söyleyince bana hayatımın en tatlı ve faydalı tavsiyesini yaptı. “Kardeşim ne sağda solda ilahiyat arıyorsun kaydolsana bizim akademiye” dedi. “Hocam dersler başlayalı iki ay olmuş nasıl olacak” deyince; “videolar sisteme yükleniyor oradan dinler yetişirsin” dedi.
Bir çocukluk ve gençlik hayalimin gerçekleşmesi için o gün ilk adımı attım ve Sophia Akademi’ye kaydoldum. Üniversite imtihanına girerken düz lise mezunu olmama rağmen yaptığım on tercihten sekiz tanesini ilahiyat olarak yazmıştım ama ikinci tercihim olan Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanmıştım. İlahiyat okuma isteğinin sıcaklığı zihnime çoktan yuva kurmuştu. Yıllar sonra yüksek lisansımı Samsun Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi’nde İslam Hukuku kürsüsünde yaptım.
Ama hala eksik olan bir şeyler vardı hayatımda… İşte zihnimdeki, ruhumdaki, aklımdaki o boşluğu Bahattin Hocam’ın telefonu doldurdu…
O gün derhal kaydımı yaptırdım. Bir taraftan her hafta Cumartesi-Pazar yeni derslere katıldım diğer taraftan iki aylık açığı kapatmak için gece gündüz geçmiş dersleri dinleyip notlar aldım. Sonra ara dönem imtihanları, yılsonu imtihanları derken ikinci sınıfa geçtik. Daha ilk yılda kendi kendime “ne kadar çok şey bilmiyormuşum” dedim. Akademi bana temel İslami ilimlerden önce “bilmediğimi bilmeyi” öğretmişti. Tam bir ilim meclisi olan dersler ve her biri kendi alanında çok kıymetli hocalarımız sayesinde altı sömestre (üç yıl) sonra Sophia Akademi Online İlahiyat Programının ilk mezunları olarak bu ilim yuvasından kanat çırptık.
Akademinin ilim pınarından kana kana içemesem de (kendi yetersizliğimden) Akademi bize ilim yolculuğunun en temel esasları olan şu hayati şeyleri öğretti:
- Bilgiye kaynak odaklı nasıl ve hangi metotlarla ulaşılır,
- Toplanan bilgi ilmi kriterlere göre nasıl analiz edilip tahkik ve tertip edilir,
- Konfirme edilen bilgi nasıl sunulur ve muhataba hangi usullerle ulaştırılır…
İmam-ı Malik, “ilim, rivayet ve kuru malumat çokluğu değildir. İlim, faydalı olan ve kendisiyle amel edilen şeydir” der. İşte Akademide öğrendiğim en temel şey ise; “anlatmak için değil kulluğunu, insanlığını güzelleştirmek için ilim talep et” esasıydı.
Bahattin Hocamın tabiriyle ‘kendime hayatımda yaptığım iyiliklerin başında’ bu ilim delisi insanın sözünü dinleyip akademiye kaydolmak olmuştu. Gönül rahatlığı ile diyebilirim ki hayatımın ve ilim yolculuğumun en önemli duraklarından birisi oldu Sophia Akademi. Beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden Efendimiz (sav) ümmetine hayatı hangi yörüngede yaşayacaklarının yol haritasını çiziyor ve ilmin yaşı yeri zamanı yoktur; ölüm sizinle olan randevusuna gelene kadar öğrenmeye devam edin diyor… işte bu tavsiyeyi günümüz teknolojisini çok iyi kullanarak online İlahiyat Programı hazırlamış olan Sophia Akademi sizler için kolaylaştırıyor.
Şu kadarını ifade edeyim: ‘Din bu hayatın hayatı; hem nuru hem esası’ ise kalbin nuru ve ihyası İslami ilimlerle oluyor. Çok şey biliyor iddiasında değilim ama çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Mezun olduktan sonra kopmadım Sophia Akademi ailesinden. Orada kurduğumuz arkadaşlıklar ve dostluklar devam ediyor. Akademinin nur pınarından; organize edilen ders ve konferanslarından azami derecede istifade etmeye gayret ediyorum.
Tavsiye makamında değilim ama bu nimetten istifade etmiş birisi olarak ailece kaydolup hayatınız adına kendinize bir iyilik yapın derim. Mezun olunca “iyi ki kendimize böyle bir iyilik yapmışım” diyeceksiniz.
Akademi ile ilgili tüm bilgilere ve kayıt linkine şuradan ulaşabilirsiniz:
https://academysophia.nl/online-ilahiyat/
Şu linkten son tanıtım filmini izleyebilirsiniz:
https://youtu.be/tFeXocDuJ_M?si=jrf16MnuQk1XZoie
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYIN