Korona sorunları nedeniyle iki yıllık zorunlu bir aradan sonra, Platform B ve Vuslat Derneği geniş katılımlı bir halk iftarı organize etti. Farklı din ve kültürleri aynı masada buluşturan iftarda Katolik Kilisesi adına Belçika Müslümanlarına hitaben yazılmış Ramazan mesajı okundu. Ortak sevgi ve barış duası yapıldı.
Beringen’de De Kardijk’te düzenlenen iftara yaklaşık 145 konuk katıldı. Misafirler arasında Beringen ve civarındaki kiliselerin baş papazı Mathieu Plessers, belediye encümenlerinden Thijs Lemmens ve Stijn Truyens, belediye meclis üyesi Gosha Rosinska-Peeters, eğiticimler, genç girişimciler, farklı derneklerin üyeleri ve daha birçok misafir vardı. Bunların belki de en ilginci, iki torunuyla gelen bir anneanne idi. “Torunlarımın küçük yaşta farklı kültürlerle tanışması için her türlü gayreti göstermek istiyorum. Bugün de böyle güzel bir fırsat oluştu, biz de geldik” diyen Odette Hannes, program esnasında özellikle masa masa gezerek torunlarını salondaki farklı kültürleri anlattı.
Konuklar, Yunan ve Türk müzisyenlerin konseriyle karşılandı. Yemekten önce iki ev sahibi, Vuslat Derneği adına Ramazan Tarcan ve Platform B adına Bahattin Koçak tarafından kısa bir karşılama konuşması yapıldı.
Yemekten sonra, Flamanca olarak şu dua okundu:
Ey Allah’ım,
Sana şükrediyoruz.
Sen bize her daim yeni bir imkan tanıyorsun,
Bugün de birbirimize yeni imkanlar verebilmemiz için bize kuvvet ver.
Sen bize, yaşamamız için mekan veriyorsun,
Çünkü Senin için yaşam kutsaldır,
Bize de başkalarının yaşamlarına (hayatlarına) önem vermeyi öğret.
Bize, imkanı az olanlarla paylaşmayı öğret,
Bize, her işimizde sevgiye öncelik vermemize yardımcı ol.
(Ey Rabbim). Bugün sana ayrıca yine teşekkür etmek istiyorum,
Etrafımda, bana devamlı Seni anlatan insanların varlığından dolayı.
Çünkü onlar olmasaydı belki ben Seni tanıyamayacaktım.
Bende, Senin dostluğunu başkalarına vermek (tanıtmak) istiyorum.
Onlara, Senin sevgi ve barış olduğunu anlatmak istiyorum.
Ey Rabbim, sana dua ediyorum,
Yıllardır huzur ve sükunet içinde birlikte yaşadığımız
Bu şehir için.
Sana yönelerek, bu şehirde karşılıklı saygının ve sevginin
Ebedi olması için dua ediyorum.”
Sonrasında Beringen bölgesi baş papazı Mathieu Plessers bir konuşma yaptı. Dayanışma içinde birlikte yaşamayı vurgulayan Plessers, dinler arası diyaloğun da öneminden bahsetti.
Belçika Piskoposlar Birliği’nin Ramazan mesajı: Oruç kalplerimizi birbirimize açıyor
Her yıl Ramazan münasebetiyle bir tebrik mesajı yazan Belçika Piskoposlar Birliğinin bu yılki mesajını De Horizon ilkokulu eski müdürü Jos Wouters tarafından okundu. Mesajın özeti şu şekilde:
“Sevgili Müslüman kadınlar ve Müslümanlar,
Bu zaman diliminde oruç tutma ve dua etme konusunda birbirimizi güçlendirme fırsatı için minnettarız.
Her yıl, Oruç bize Yaradan’a ve hemcinslerimize daha yakın olma fırsatı verir. Bu yıl bu ikili hareketi birlikte yapabiliriz. Dahası, sadece kendi topluluğumuzda değil, aynı zamanda diğer inanç topluluğuna mensup olanlarla da dayanışma içindeyiz. Sonuçta, Tanrı’nın ölçülemez sevgisinin ve merhametinin tanıkları olmaya çağrıldık. Bu ortak Oruç sırasında sadece kalplerimizi inanç topluluklarımıza açmakla kalmıyor, aynı zamanda ellerimizi tüm dünyaya uzatıyoruz. Duamız, toplumumuzdaki en savunmasız olanlara dikkat etmek için bir ilham kaynağıdır. Bu şekilde, her insan için Yaradan’ın sınırsız merhametine yürek ve el veririz.
Birbirimiz için dua ve yakarışlarımız toplumlarımız arasındaki bağı güçlendirsin. Öyleyse bu ortak duayı birbirimizi dinlemek, tanışmak ve birbirimize karşı hoşgörülü olmak ve bunu kutlamak için bir fırsat olarak kullanalım.
Bu mübarek dönemde birbirimiz için dua ediyoruz.
Ramazan ayının sona ermesi ve Ramazan bayramı için en samimi dileklerimizle…”
Gece, müzik aracılığıyla gerçek bir barış havası oluşturan üç müzisyenin keyifli bir konseriyle daha da aydınlandı. Yunan ve Türk musikinden eserler, kanun, bendir ve buzuki eşliğinde misafirlere sunuldu.
Ehli kitabın bayramları aynı döneme denk geliyor
Platform B koordinatörü Bahattin Koçak yaptığı konuşmasında da diyaloga vurgu yaptı: “Bu dönemi bu yıl daha da özel kılan Ramazan, Paskalya ve Yahudi Pesach (Hamursuz) Bayramı’nın aynı döneme denk gelmesidir. Birçok inanan için kutsal bir zaman dilimi yaşıyoruz.
Paskalya ve Ramazan bir umut, yeni yaşam, barış, diyalog ve dayanışma kaynağıdır. Ramazan’ın daha derin içeriği ruhun ve bedenin yenilenmesi, yeni arkadaşlar edinmek ve her şeyden önce huzur bulmaktır!
Ramazan ve diğer bayramlar sayesinde yabancılar ve birbirini tanımayanlar, sadece merhaba ile kısıtlı bir ilişkileri olanlar, hatta belki de düşmanlar dost olabilirler. Bugün bu Mecliste de durum buydu. İnsanlara bilerek bir yer verdik, böylece masada yabancı yüzlerle oturup tanışacaklardı. Bilinmeyen bugün bilinir hale geldi.
Ramazan barış ve huzur demek…
Örneğin, her aile bir ay boyunca her gece başka bir aileyi onlarla yemek yemeye davet ederse Belçika’nın ne kadar farklı olabileceğini hayal edin. Masaya birlikte oturun, günlük yaşamınız, endişeleriniz ve sevinçleriniz, günlük şeyler hakkında, meslektaşlarınızla, komşularınızla, yoldan geçenlerle sohbet edin! Böyle bir misafirperverlik bir şehri, bir mahalleyi, bir topluluğu, bir ulusu barışçıl bir topluma dönüştürebilir.
Yani Ramazan, birkaç saatliğine yemekten vazgeçmekle ilgili olduğu kadar yeni arkadaşlar edinmekle de ilgilidir. Ama her şey barışı ve huzurla bulmakla ilgili.”
Gecenin sonunda konuklara lokumdan oluşan ufak bir de diş kirası hediyesi verildi.