Advocates of Silenced Turkey (AST), 17 Eylül Pazar günü, Türkiye’de yaşanan zulümde farklı nedenlerle yitirilen canları anmak için ‘Yiten Canlara Vefa Programı’ düzenledi. New Jersey Baymont by Wyndham Hotel’de gerçekleştirilen programda ‘Sosyal Soykırım Sergisi’ne’ de yer verilirken Fatma Görmez’den Cemile Çağırga’ya birçok zulüm mağdurunun hikayesi paylaşıldı.
Programda, zulüm sürecinde vefat eden;
-Kapatılan Irmak Tv’de yayımlanan ‘Geçmişten İzler’ isimli belgeselde yer alması dolayısı ile tutuklanan Prof. Sabri Çolak,
-Sınıf öğretmeni iken KHK ile mesleğinden olan kendisine ve ailesine yaşatılanlar nedeni ile artan rahatsızlıklara bağlı olarak 2 kez kalp ameliyatı olan, eşi hapiste iken 14 yaşındaki oğlunu yitiren ,hastalık ve sıkıntılara dayanamadığı için 29 kiloya kadar düşüp hayatını kaybeden Fatma Görmez,
-Koronaya yakalanıp 15 gün hastaneye geç sevk edilen ,35 gün boyunca elleri kelepçe ile yatağa bağlanan ölümünden sonra cenazesi ailesine gösterilmeyen 22 senelik polis memuru Veysel Atasoy,
-Üç çocuğu ile birlikte Meriç’te hayatını kaybeden ,cenazesi küçük yavrusu Bekir Aras’a sarılmış bir şekilde bulunan öğretmen Hatice Akçabay,
-Katarakt ameliyatı sırasında kalbi durunca hastaneye kaldırılan, yanına yakınlarının alınmasına izin verilmeyen, tahliyesi için yapılan başvurular reddedilen ve yoğun bakımda hayatını kaybeden 82 yaşındaki hayırsever işadamı Yusuf Bekmezci,
– Ali Ayverdi, Bahadır Odabaşı, Ali Bayram hoca, Cemal Uşşak, Halil Şimşek, Uğur Abdurrezzak gibi 928 isim anıldı.
Programa video mesaj ile katılan Zekiye Ataç; “Ben Ahmet hasta iken, “Allah’ım Ahmet iyileşsin ve tüm dünyayı gezsin” diye çok dua ettim. Ahmet vefat edince anladım ki duam kabul oldu. O şimdi hem acılarından kurtuldu hem de masumiyetini tüm dünyada anlatıyor.” dedi.
Merhum polis memuru Veysel Atasoy’un üniversite öğrencisi oğlu Tarık Atasoy; babasının masumiyetini anlatmayı kendine vazife edindiğini ifade etti. Programa Seattle’dan katılan Atasoy, ” Ben her sabah kendime soruyorum Tarık bugün babanın masumiyeti için ne yaptın? Eğer hiçbir şey yapmadıysam derin bir vicdan azabı duyuyorum. Bana fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
Amerikalı terapist ve müzisyen Taylor Qualls ise programda yaptığı konuşmada; “Bu acıları yaşayan insanların yerine koydum kendimi, artık onlar benim arkadaşlarım ve onların sesini elimden geldiğince tüm dünyaya duyurmak istiyorum” dedi.
New York’tan programa katılan AST gönüllüsü Bailey Hughes, sokak ortasında öldürülen Kürt çocuğu Cemile Çağırga ’nın vurulduktan sonra üç saat boyunca annesinin göğsünde kalışını ve gömülemediği için buzluğa kaldırılmasını ağlayarak anlattı.
“İnsanlar ölünce unutulmaz, onları anmaya devam ettiğimiz müddetçe bizimle olmaya devam ederler” diyen AST Başkan Yardımcısı Sait Önal, “Bizler AST olarak bu kayıpların unutulmaması ve masumiyetlerinin anlatılması için çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Cezaevlerinde bin bir emekle yapılmış el emeği göz nuru etaminler, takılar, tablolar da programda açık artırma ile ziyaretçilere sunuldu. Bu açık artırmadan elde edilen gelirin yine vefat edenlerin hikayelerinin isim isim anlatıldığı “Unutmadık Unutmayacağız” kitap serisinin devamı için kullanılacağı açıklandı.
2016-2022 yılları arasında yaşatılan hak ihlalleri nedeniyle;
473 kişi üzüntü, stres ve hastalıktan,
125 kişi cezaevlerinde,
92 kişi intihar ederek
36 kişi ülkelerinde yaşam hakkı tanınmadığı için Meriç’ten ve Ege’den
geçmeye çalışırken,
91 kişi iktidar tarafından bilinçli bir şekilde farklı illere konulan cezaevlerindeki yakınlarını,
ziyarete giderken trafik kazalarında,
18 kişi bilmedikleri işlerde çalışırken iş kazalarında,
7 kişi gözaltında,
1 kişi mahkemede hayatını kaybetti.
Hayatını kaybeden 21 mağdur vefatlarından sonra işlerine iade edildi.
Ağustos 2023 tarihi itibariyle AST tarafından tespit edilebilen rakamlara göre süreçte, 85’i bebek ve çocuk 928 OHAL ve KHK mağdurun vefat etti.