İzmir’in tanınmış hayırseverinden ve Hizmet Hareketi’nin ilk esnaflarından Yusuf Pekmezci belgeselinin ikinci bölümü yayınlandı. Metin yazarlığı ve belgeselin editörlüğünü gazeteci Enes Cansever’in yaptığı ve iki bölümden oluşan belgesel Kum Saati YouTube kanalında yayınlanıyor.
İlk bölümde Pekmezci Ağabey’in hayatı ve Hizmet Hareketi’nin İzmir’de başlayan eğitim hizmetleri yer alıyor.
Belgeselin yayına giren ikinci bölümde ise daha çok Orta Asya hizmetleri anlatılıyor. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin, 1990’ların başında Orta Asya’da eğitim hizmetlerinin başlatılması sırasında teşvik ve tavsiyelerini yerine getiren ilklerden biri olmasıyla bilinen Pekmezci Ağabey’in, Kazakistan’daki eğitim hizmetleri belgeselde geniş şekilde yer alıyor.
Belgeselde, Pekmezci’nin Kazakistan’daki hicretinin ilk yılları, Almatı’da ülkenin ilk bisküvi fabrikasının açılmasıyla ilgili hizmetlerinin yanı sıra o dönemde Kazak Türk okullarının açılmasıyla ilgili çalışmalar anlatılıyor.
Hakan Sobacı’nın tasarım, grafik ve montajını yaptığı ikinci bölüm, Kazak dombrasıyla başlıyor. Hacı Kemal Erimez, Hayati Yavuz ve Yusuf Pekmezci’nin Kazakistan’daki hizmet dolu yıllarına da geniş şekilde yer veriliyor.
Kazakistan Eğitim Bakan Yardımcısı Şamsa Berkimbayeva ve Almatı’da ilk açılan okulun Müdiresi Nurgize Bejanov’nin de yer aldığı son bölümde Pekmezci, ilk eğitim kurumlarından Kız Lisesinin açılısı sırasındaki hatıralarını dile getiriyor.
Yusuf Pekmezci, 15 Temmuz sonrası, Türkiye’de Hizmet Hareketi mensuplarına yönelik yürütülen cadı avında zulme maruz kaldı. İlerleyen hastalıklar ve 83 yaşına rağmen yaşatılan zulümler sonucu hayatını kaybeden Pekmezci, 12 Mart ve 12 Eylül 1980’de de Hocaefendi’nin yanında yer aldığı için çeşitli zulümlere maruz kalmıştı. Fethullah Gülen Hocaefendi, Pekmezci Ağabey için “Elli beş senelik dostum, kardeşim, yol arkadaşım” ifadelerini kullanmıştı.