Sürgün Rektörün Yunanistan’daki Sıradışı Başarı Hikayesi

Siyasi baskıların ardından Türkiye’nin iyi yetişmiş doktor, cerrah, akademisyen, öğretmen ve çeşitli meslek gruplarından seçkin insanlar ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli kalp cerrahlarından olan ve tıp literatürüne kendi adıyla geçmiş Prof. Dr. Mehmet Ateş de bu seçkin insanlardan biri.

Yaklaşık 800 aort ve 7 bin açık kalp ameliyatı gerçekleştiren Prof. Ateş’in Türkiye’de 7 yıl önce ulaştığı aort ameliyat sayısını geçen cerrah hala bulunmuyor.

Bir gecede mülteci olan Ateş, yıllarca mesleğini Yunanistan’da zor şartlar altında gerçekleştirdi.

Mesleğini para kazanmanın ötesinde insanlığa hizmet için kullanan Ateş, kendisi gibi mülteci olan olmayan herkese sağlık konusunda yardım ediyor.

Ateş, bu sıralar farklı bir heyecan yaşıyor. Sürgün hayatı yaşadığı Yunanistan’da mesleki denkliklerini tamamlayan Prof.Dr. Ateş kendi kliniğini açtı. Paleo Faliro belediye başkanı Ioannis Fostiropoulos, -ünlü müzisyen Evanthia Reboutsika, birçok Yunan meslektaşı ile birlikte Yunanistan’da yaşayan Türklerin de katıldığı açılışta duygusal anlar yaşandı.

Meslekte 33. yılını kutlayan Ateş, Yunanca ve Türkçe yaptığı konuşmada, “Yıllar önce Yunanistan’a konferansa gelmiştim. Birisi deseydi ki; ’14 sene sonra gelip burada mülteci olacaksın. Bırak Allah’ını seversen kardeşim’ derdim” dedi.

Mülteci olarak geldiği ilk yıllarını anlatan Ateş “Yunanistan’a mülteci olarak geldiğimde yıllar evvel kaldığım otelin arka sokağında gençlerle birlikte kalmaya başladım. Hemen her gün otelin önünden geçerken kaderin bizleri sevk ettiğini içimde derinden hissederim. Hayat çizgime baktığımda, bana deseniz ki; Hangi yıllarınızı değişmezsiniz? Sizlerle birlikte olduğum Yunanistan yıllarımı kariyerimin zirvede olduğu yıllar dahil hayatımın hiçbir dönemine değişmem” ifadelerini kullandı.

Meslekte geçen yıllarına atıfta bulunan Ateş, “33 yılda bir ay yılı ile güneş yılı buluşurmuş, ben de mezuniyetimden 33 yıl sonra tekrar burada başlıyorum” diye konuştu.

Tıp literatürüne kendi soyadıyla anılan “Ateş Tekniği”yle geçmiş Türkiye’nin en önemli kalp cerrahlarından biri olan Ateş, kapatılan Şifa Üniversitesi’nin eski rektörü ve kurucu mütevelli heyeti başkanıydı. 2005’te Amerika’da aort cerrahisi alanında eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndü ve İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahi Merkezi’nde aort cerrahisi kliniğini kurdu.

Ateş, 2010’da Türkiye’nin sağlık temalı ilk üniversitesi olan Şifa Üniversitesi’nin kurulmasında mütevelli heyet başkanı olarak görev aldı. Şifa Üniversitesi kapatıldığı tarihte 2bin 700 talebesi, 2bin 600 çalışanı, üç kampüsü ve 15 sağlık ve eğitim kurumu ile Türkiye’nin en büyük sağlık temalı vakıf üniversitesi idi. Ekspertiz raporlarında yaklaşık bir milyar dolar değer biçilen üniversite diğer 15 üniversite ve binlerce eğitim müessesesi ile birlikte bir gecede kapatıldı.

Prof. Dr. Mehmet Ateş, yeni açtığı kliniğinde kalp damar hastalıklarının teşhis ve tedavileri, lokal anestezi altında varis tedavisi ve küçük cerrahi işlemler (sünnet dahil) yapılabiliyor. Klinik aynı zamanda aile-çocuk sağlığı merkezi gibi de çalışıyor. Prof. Ateş açık kalp ameliyatı gerektiren hastalarını ise Mitera Hastanesinde tedavi ediyor.

İlgili Yazılar

Avustralya Parlementosu’nda Renkli Dostluk İftarı

Stuttgart’ta 20 Yıl Önce İftarla Kurulan Dostluk

Dublin’de Diyalog İftarı: ‘Ramazan Farklılıklarımızı Kucaklamanın Gücünü Hatırlatıyor’

Sitemizde, tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak ve sitemizin trafiği analiz etmek için çerezleri ve benzeri teknolojileri kullanıyoruz. Tamam'a veya sitemizde bulunan herhangi bir içeriğe tıklayarak bu ve benzer çerezlerin/teknolojilerin kullanımını kabul etmiş olursunuz. Gizlilik Bildirimi